Posuški Lager preuzeo kompaniju Promondis Energy

Autor: Poslovni dnevnik , 24. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Lager je preuzeo kompaniju koja je bila u vlasništvu istoimene njemačke kompanije, čiji je vlasnik investitor Berthold Brentrup.

Jedna od najvećih kompanija u Bosni i Hercegovini, Lager iz Posušja, postala je vlasnik Promondis Energyja iz Sanskog Mosta.

Lager je preuzeo kompaniju koja je bila u vlasništvu istoimene njemačke kompanije, čiji je vlasnik investitor Berthold Brentrup, prenosi BiznisInfo.ba.

Tvrtki Promondis Energy iz Sanskog Mosta nedavno su službeno uručena rješenja, odnosno urbanističke suglasnosti za izgradnju solarnog parka Bjelajski Vaganac na području općine Bosanski Petrovac.

Riječ je o tri solarne elektrane, svaka snage 29,5 megavata (MW). Bivši vlasnik tvrtke Promondis Energy prije tri godine započeo je pregovore o ulaganju u solarni park ukupne snage 88,5 MW na području Unsko-sanskog kantona. Projekt je vrijedan oko 60 milijuna eura.

Kako su bh. mediji nedavno pisali, tvrtka Lager iz Posušja probila se na visoko treće mjesto po neto dobiti, odnosno neto zaradi u 2022. godini u Federaciji BiH. Lager je već niz godina regionalni lider u prodaji i servisu građevinskih strojeva i rudarske opreme te generalni zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih strojeva.

Osim toga, proteklih su godina započeli realizaciju nekoliko projekata u energetskom sektoru. Između ostalog, Lager je investirao i izgradio najveću vjetroelektranu u Hrvatskoj – vjetroelektranu Krš-Pađene na području Knina.

Projekt Krš-Pađene, odnosno tvrtku C.E.M.P., preuzeli su 2012. od investitora iz Austrije koji su se dotad devet godina bezuspješno borili sa hrvatskom birokracijom. Kako stvari stoje, posuška kompanija je ovaj recept prepisala i u Bosni i Hercegovini te preuzela projekat od Nijemca koji je savladao sve pravne i druge birokratske barijere i dobio sve potrebne dozvole. 

Komentirajte prvi

New Report

Close