Postignut dogovor o projektu vjetroelektrane u Livnu

Autor: Poslovni dnevnik , 17. rujan 2024. u 22:00
Projekt vjetroelektrane blizu je faze spremnosti za izgradnju, s početkom izgradnje planiranim za 2025. ili 2026. i početkom rada 2027./Shutterstock

Alfi Renewables, Aspiravi International i Zero Emissions dogovorili uvjete suradnje na projektu snage 125 MW.

Bosna i Hercegovina uskoro će dobiti još jedan ozbiljan projekt iz područja obnovljivih izvora energeije. Alfi Renewables, Aspiravi International i Zero Emissions AG dogovorili su glavne uvjete suradnje na projektu vjetroelektrana snage 125 MW u Bosni i Hercegovini.

Projekt vjetroelektrane blizu je faze spremnosti za izgradnju, s početkom izgradnje planiranim za 2025. ili 2026. i početkom rada 2027., rekli su iz Alfi Renewables.

Veliki igrači
Nakon preuzimanja izgradnje vjetroelektrane Krivača od 105,6 MW u Srbiji, Alfi Renewables ju je svečano otvorila u svibnju. Aspiravi International dio je belgijskog proizvođača i dobavljača zelene električne i toplinske energije Aspiravi Group. Grupacija također razvija, financira, gradi i upravlja projektima zelene energije, izvještava Balkan Green Energy News.

Prema riječima Alfija, švicarska grupacija Zero Emissions AG također je partner Vlade Kantona 10 u Federaciji BiH i Aspiravi u razvoju GET – Green-Energy-Tech-Zone.

“Predloženi projekt vjetroelektrane u Livnu predviđa devetnaest vjetroturbina ukupne snage 125 MW”, rekao je Suvad Bajrić, direktor i partner u Alfi Renewables i upravitelj Alfi Green Energy Funda.

Alfie bi postao jedan od investitora i doprinio svojim iskustvom iz projekta Krivača, posebice u dogovaranju financiranja projekta i prodaje električne energije putem kupoprodajnih ugovora.

Zero Emissions AG kaže da je najveći zadatak povezivanje međunarodnih investitora s lokalnim inženjerskim i energetskim talentima za provedbu velikih projekata energetske tranzicije

Generalni direktor Aspiravi On-shore Bernard Steverlynck rekao je da je tvrtka vrlo zadovoljna što je Alfie pokazao interes za projekt. Tvrtka ima onshore i offshore projekte i djeluje u nekoliko europskih zemalja i na otoku Curaçao.

Fokus na regiju
Prema Porinu Ivaniševiću-Dammeieru, izvršnom direktoru i predsjedniku Zero Emissions, i Peri Vrdoljaku, članu uprave i izvršnom direktoru bh. podružnice, misija je okupiti međunarodne investitore prve razine i tehnološke lidere s lokalnim inženjerskim i energetskim talentom kako bi zajednički ostvarili veliki projekti energetske tranzicije u zemlji na putu prema Europskoj uniji.

To je velika prekretnica za privatne energetske investicije na domaćem tržištu, rekli su. Valja napomenuti da je Alfi Green Energy Fund dio Alfi grupe koja upravlja s više od 500 milijuna eura u pet klasa imovine, s fokusom na regiju jugoistočne Europe.

Komentirajte prvi

New Report

Close