Poskupljenje struje u FBiH moglo bi ponovo ubrzati inflacijsku spiralu

Autor: Poslovni dnevnik , 05. kolovoz 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Od 1. kolovoza počeo obračun potrošnje po cijenama koje su veće za 10,29 posto za kućanstva.

Za dobar dio potrošača u Federaciji BiH od 1. kolovoza je na snazi ​​papreniji cjenovnik električne energije, s tim da se većinom odnosi na domaćinstva, pa nema razloga za poskupljenje ostalih usluga i roba, ali je najvjerojatnije će se dogoditi, prema stručnjacima.

Podsjetimo, nakon što je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) prihvatila zahtjev “Elektroprivrede BiH”, 1. kolovoza počeo je obračun potrošnje električne energije po cijenama koje su veće za 10,29 posto za kućanstva, te za 7,29 posto za jaslice, dječji vrtići, domovi za učenike, studente, starije osobe, vjerski objekti, kuhinje humanitarnih organizacija i drugi kupci iz kategorije ostale potrošnje.

Val poskupljenja
Ekonomisti kažu da ovdje gospodarstvo nije izravno na udaru, ali to istovremeno ne znači da neće doći do novog vala poskupljenja i ubrzanja inflacije. Baš suprotno!

“Izravnih učinaka ne bi trebalo biti puno, gotovo nikakvih, jer se poskupljenje uglavnom odnosi na kućanstva, a tek manjim dijelom ili neizravno na poslovni sektor. No, gotovo je neograničen broj subjekata i vrste proizvoda i usluga koje bi mogle poskupjeti uz neopravdanu izliku za poskupljenje struje iako ih to izravno ne dotiče, ali javnost sada očekuje poskupljenja jer ih sama osjeća i lakše ih je paralelno staviti s poskupljenjem struje”, kazao je za “Nezavisne novine” ekonomski analitičar Igor Gavran.

Troškovi za većinu neizdrživi

Sindikalna potrošačka košarica u FBiH iznosi skoro 3000 KM s blagom tendencijom rasta, a neko vrijeme će i prelaziti taj iznos.

Kako dodaje, svaki mali poduzetnik osjeti poskupljenje kao građanin i potrošač, s tim da to ne treba prenositi na njegove cijene, ali vjerojatno hoće. “Teško je nabrojati nešto konkretno jer, kao što sam rekao, poskupljenja ne bi smjelo biti, ali puno toga može neopravdano poskupjeti pod izlikom poskupljenja struje”, rekao je Gavran.

Tko se opeče na mlijeko, puše i na jogurt, kažu zabrinuti borci za zaštitu potrošača, koji podsjećaju da su građani svaki put na svojoj koži osjetili svako poskupljenje energenata.

Admir Arnautović, predsjednik Udruženja Klub potrošača Srednja Bosna Travnik smatra da slijedi neopravdan val poskupljenja. Prema njegovim riječima, tome su nas naučila iskustva iz ranijih godina i desetljeća.

“Poučeni dosadašnjim iskustvima, poskupljenje struje za kućanstva dovodi do poskupljenja svega ostalog. Činjenica je da će struja poskupjeti za kućanstva, kao što su poskupjeli i stanovi u BiH. za više od 10 posto u prošloj godini, međutim, to će biti dodatni udar na potrošače ne samo kroz cijenu struje, nego svega”, kaže Arnautović za “Nezavisne novine”. Objasnio je to primjerom koji bi se mogao dogoditi u praksi…

Rast cijena hrane
“Ako uzmemo ugostitelja koji ima objekt, on će dići cijene jer mora plaćati skuplju struju kod kuće, a onda će to pravdati dizanjem plaća svojim zaposlenicima jer su im porasli troškovi života i tako dalje. Dakle, direktno ovo neće pogoditi poduzetnike, ali će dio poduzetnika koji love u mutnom pokušati dići cijene, pa će sve poskupjeti”, kazao je Arnautović.

A Adis Kečo, šef stručne službe u Savezu samostalnih sindikata BiH, kaže da je dosadašnja praksa pokazala da smo na rubu lančanog poskupljenja hrane kada cijena bilo kojeg energenta – od goriva do električne energije – povećava.

“To je postala normalna pojava i više se nemamo kome žaliti. Imate situaciju da sindikalna potrošačka košarica u FBiH iznosi skoro 3.000 KM s blagom tendencijom rasta, a neko vrijeme će i prelaziti taj iznos, “ rekao je Kečo za “Nezavisne novine”.

Komentirajte prvi

New Report

Close