Pilići koje kupujemo i u Hrvatskoj od sada će biti uzgajani isključivo iz njemačkih jaja

Autor: Poslovni dnevnik , 29. svibanj 2024. u 07:32
Foto: SHUTTERSTOCK

Strahuje se da će s vremenom kokoši drugih standarda preplaviti EU, a i Sloveniju.

U slovenskoj Perutnini Ptuj, koja u vlasništvu ima i čakovečki Pipo, ukidaju se matična jata za rasplod pilića te će jaja uvoziti iz Njemačke.

Prvi čovjek ptujske grupe Enver Šišić na nedavnom je predstavljanju 22. Poli maratona rekao da će uvoziti jaja od jednog od najprepoznatljivijih proizvođača jaja za rasplod u Njemačkoj, prenosi agencija STA.

Problematična regulativa
“Nakon što stignu kod nas, jaja će ići u inkubator, gdje će se izleći pilići, a zatim ćemo ih preseliti na naše farme u Sloveniji”, rekao je dodavši da više neće imati matična jata.

Takva je odluka nužna jer, rekao je, tako će doći do novih kapaciteta za uzgoj pilića u Sloveniji. Ne mogu nabaviti nove uzgojnike, a zakonska regulativa za izgradnju novih farmi izuzetno je zahtjevna.

Cijela grupacija ima ambiciozne planove, ciljajući na milijardu eura prihoda. Planiraju rasti organski i kroz akvizicije.

Šišić je još u ožujku govorio o važnim organizacijskim promjenama u grupi te najavio transformaciju u holding.

Pritom je zajamčio da će uprava slovenske tvrtke i dalje raditi u sjedištu tvrtke u Ptuju. Još nije odlučeno gdje će sjediti uprava holdinga, odnosno 20-ak ljudi koji će voditi opću strategiju i investicije.

“Mogu sjediti u Beču, Zagrebu ili Ljubljani. To ovisi uglavnom o komunikacijskim i drugim prednostima, ali to ništa ne mijenja za samu Sloveniju”, rekao je tada Šišić.

U Sloveniji je dio javnosti ogorčen zbog najavljenih odluka Perutnine. Posebno su nezadovoljni mali peradari.

Gabrijela Salobir, voditeljica Službe za uzgoj nepreživača i sigurnu hranu pri Slovenskoj poljoprivrednoj komori (KGZS) u izjavi za RTV Slovenije prenijela je ogorčenje slovenskih peradara.

“KGZS je apelirao na blokiranje Mercosur sporazuma u Sloveniji, po uzoru na Austriju, Luksemburg i Nizozemsku, ali nažalost nije bilo sluha. Tako će s vremenom kokoši drugih standarda preplaviti EU, a i Sloveniju – jeftino meso, a ne znaš što jedeš,” rekla je Salobir.

Ukrajinske investicije
Brinu ih i najavljene ukrajinske investicije u sektoru peradarstva u Hrvatskoj. Unija ima zaštitu uvoza mesa peradi, prije svega filea jer Europa nema dovoljno mesa te vrste, a ima viška drugih kategorija koje su namijenjene za preradu, pa izvozi na globalna tržišta. Problem je što su cijene ukrajinskog filea poremetile cijene europskog filea.

Tema ukrajinskih investicija u Hrvatskoj bila je jedna od glavnih tema tijekom nedavnog skupa Europske mreže poljoprivrednih novinara (ENAJ) koja je nedavno održana u Bruxellesu. U tom kontekstu, istaknuto je, ove ukrajinske investicije mogu destabilizirati ne samo regionalnu već i europsku peradarsku industriju.

Komentirajte prvi

New Report

Close