Pandemiju iskoristili za povećanje cijena maski i rukavica

Autor: Poslovni.hr , 10. kolovoz 2020. u 06:33
U razdoblju kontrole cijena u RS izrečene su kazne vrijedne 55.219 eura trgovcima koji su neutemeljeno poskupljivali zaštitnu opremu

Zaštitna oprema u BiH znatno poskupjela nakon prestanka kontrole marže.

Cijene zaštitnih maski i rukavica od početka izbijanja pandemije Covida-19 u Bosni i Hercegovini povećane su nekoliko puta. “Prije sam plaćao 100 komada rukavica 11 KM (5,5 eura). Iste rukavice sada su 23 KM (11,5 eura)”, kaže Milan, umirovljenik iz Banja Luke.

Vesna Pavlović, farmaceutkinja, potvrdila je za Radio Slobodna Europa (RSE) da su prije pojave koronavirusa cijene zaštitnih kirurških maski i rukavica bile niže. “Početkom ožujka ove godine, cijena maske po komadu bila je 26 feninga (13 eurocenti), a rukavica 22 feninga (11 eurocenti) za par. Od početka pandemije cijene su različite”, kaže Pavlović. Trenutačne cijene maski su od 99 feninga (50 eurocenti) do 5 KM (2,5 eura), ovisno o ljekarni, dobavljaču i vrsti maske. Kada je riječ o rukavicama trenutačno ih je teško nabaviti u ljekarnama i više ih ima u trgovačim centrima”, dodaje Pavlović.

Nestašica i u bolnicama

A problema s nabavom zaštitnih maski imaju i zdravstveni djelatnici, rekao je Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla. “Trenutačno imamo dovoljno medicinske zaštitne opreme, međutim kronično imamo problema sa zaštitnim rukavicama.

Njih sada nema na tržištu, a vrlo se brzo i u velikim količinama troše. Snalazimo se kako znamo i umijemo”, rekao je Jusufović. I u jednoj sarajevskoj privatnoj ljekarni potvrđuju da su kirurške maske i rukavice skuplje u odnosu na razdoblje prije pandemije.

“Prije su maske bile 20 ili 30 feninga, a sadu su 80 feninga ili marku, marku i deset“, rekla je vlasnica ljekarne.

Kako je objasnila, ranije su na tržištu bile maske proizvedene u Kini, a sada se prodaju kvalitetnije maske, proizvedene u Bosni i Hercegovini ili uvezene iz Srbije. Kiruške rukavice su odmah poskupjele jer su uvozne. Međutim, sada i nije velika potražnja za rukavicama.

Dobrivoje Vujičić, umirovljenik iz Banja Luke, smatra da su neki pandemiju iskoristili kako bi povećali cijene zaštitne opreme i lijekova. Zbog toga, kaže, sve više kupuje ijekove u Srbiji gdje su jeftiniji nekoliko puta.

Jovan Vasilić, predsjednik Udruge potrošača Zvono iz Bijeljine, rekao je da su dobili žalbe građana na više cijene zaštitne opreme i dezinfekcijskih sredstava i da su nekoliko puta obavijestili Ombudsmana za zaštitu potrošača BiH ali i krizne stožere, no bez rezultata.

Vlada Republike Srpske u travnju je donijela Uredbu o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena kojima je marža na određene grupe proizvoda, odnosno na 45 vrsta proizvoda, bila ograničena na iznos marže od 5. ožujka, s ciljem zaštite interesa potrošača.

Najvažnija nabavna cijena

“Dok je ta Uredba bila na snazi, inspekcije su obavljale redovne kontrole primjene marže koja je vrijedila i za zaštitnu opremu odnosno kirurške zaštitne maske i maske za lice”, rekla je Dušanka Makivić, glasnogovornica Inspektorata Republike Srpske. U tom razdoblju izrečene su kazne vrijedne 55.219 eura trgovcima koji su neutemeljeno podizali cijene. Međutim, vlada RS stavila je izvan snage tu Uredbu sredinom lipnja, tako da inspekcija više ne kontrolira cijene tih proizvoda. I vlada Federacije Bosne i Hercegovine 9. travnja donijela je odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena.

Međutim, ta odluka, koja se odnosila i na kontrolu cijena maski, sredstava za dezinfekciju i rukavica, prestala je važiti 25. lipnja.

Za kontrolu cijena u FBiH nadležan je tržišni inspektorat Federalne uprave za inspekcijske poslove iz kojeg su ranije naveli da obavljaju pojačani nadzor nad formiranjem i kretanjem cijena zaštitne medicinske opreme, kao i osnovnih prehrambenih namirnica.

2,5 eura

iznose sada cijene maski u BiH, ovisno o ljekarni, dobavljaču
i vrsti maske

Mirsad Šabaredžović, predsjednik komore farmaceuta Kantona Sarajevo, kaže da za formiranje cijene postoji metodologija koja se poštuje.

“Cijena koju kupac plati u ljekarni utvrđena je zakonom. Ona najviše ovisi o nabavnoj cijeni, na koju ljekarna, odnosno maloprodaja, može dodati maržu do 25 posto. Proizvođač odredi svoju cijenu, veleprodaja može dodati maržu od 8 posto, a ljekarna 25 posto.

U Sarajevu je to uglavnom 20 posto, plus PDV koji je obvezan, a iznosi 17 posto“, objasnio je Šabaredžović.

Komentirajte prvi

New Report

Close