Ovčji sir u RS je skup jer ga se proizvodi premalo

Autor: Poslovni dnevnik , 11. svibanj 2022. u 22:00
Proizvodnjom ovčjeg sira bave se samo neki nomadi na Vlašiću i vrlo rijetki uzgajivači ovaca u Hercegovini/Pixabay

Ovčji sir je izuzetno tražen proizvod koji se sve manje proizvodi i ima ga vrlo malo na tržištu.

Ovčji sir je izuzetno tražen proizvod koji se sve manje proizvodi i ima ga vrlo malo na tržištu, potvrdio je za Nezavisne novine Dragan Santrač, predsjednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza Kozara.

Prema njegovim riječima, najpoznatiji je travnički sir, koji se još ponegdje proizvodi. “Količine proizvedenog ovčjeg sira nedovoljne su za naše tržište i zbog toga mu je cijena visoka”, rekao je Santrač.

Kako je objasnio, proizvodnjom ovčjeg sira danas se bave još neki nomadi na Vlašiću i vrlo rijetki uzgajivači ovaca u Hercegovini. Nema informacije o ozbiljnoj proizvodnji na prostoru Manjače i Romanije.

Daleko bolja situacija je s proizvodnjom kozjeg sira, koja bi mogla biti značajnija ako se pomogne uzgajivačima koza u RS. “Pomoć kod nabave specijaliziranih muzilica, pogona za preradu mlijeka i hladnjača za zrenje sira bila bi presudna u povećanju obujma proizvodnje i kvalitete proizvoda”, rekao je Santrač.

On dodaje da proizvođači kozjeg sira moraju poštivati niz zakonskih propisa kako bi njihov proizvod mogao završiti u trgovinama ili restoranima.

“U posljednje vrijeme aktualna je ponuda domaćih proizvoda u sklopu seoskog turizma, za što su potrebna značajna ulaganja, koja nisu moguća bez EU fondova i projekata našeg Ministarstva poljoprivrede”, istaknuo je Santrač.

Radenko Perišić, bivši predsjednik Udruženja Vlašićki izvori, kaže da je proizvodnja ovčjeg sira na području općine Kotor Varoš obustavljena za potrebe tržišta, ali se proizvodi za potrebe lokalnog stanovništva.

“Ponegdje još ima proizvodnje na obroncima planine Vlašić, u Travniku i Kneževu, ali i to je vrlo slabo”, rekao je Perišić, dodajući da se manje količine ovčjeg sira još proizvode u Šipragama.

Komentirajte prvi

New Report

Close