Otvorena Plava dvorana u Sava Centru vrijedna 40 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2024. u 22:00

Ukupna investicija Delta Holdinga u obnovu Sava Centra iznosi 120 milijuna eura.

Obnovom Plave dvorane, kompanija Delta Holding završila je trogodišnju rekonstrukciju Sava Centra. Ukupna investicija u obnovu Sava Centra iznosila je 120 milijuna eura, od čega je 40 milijuna eura uloženo u obnovu Plave dvorane.

Povećan kapacitet

“Plava dvorana je kruna našeg trogodišnjeg rada. Sačuvali smo njen prepoznatljiv kolorit i naziv kao posvetu svim lijepim povijesnim trenucima i emocijama koje su se u njoj dogodile. Ona sada ima i povećan kapacitet za 10%, odnosno za 400 mjesta. Plava dvorana tako ima 4 tisuće i 50 mjesta. Tehnološki smo opremili dvoranu da odgovara svjetskim standardima kongresne, kulturne i umjetničke scene. Rekonstrukcijom smo dobili i najveću kino dvoranu u ovom dijelu Europe, opremljenu najmodernijim 3D platnom u regiji, veličine 10×20 metara. Oko dvorane su kreirani novi prostori poput Amfiteatar sale i Atriuma, zimskog vrta sa zelenim zidovima i skoro 5 tisuća biljaka. Sava Centar je sada pametna zgrada koja ne samo da učinkovito troši energiju već je i proizvodi”, rekla je Angelina Nekić, potpredsjednica Delta Holdinga i CEO Delta Real Estatea. Plava dvorana Sava Centra sada može ugostiti neke od produkcijski najkompleksnijih muzičko-scenskih događaja, a akustika je podržana posebnim audio sistemima za filmske projekcije, koncerte i kongresna dešavanja. U dvorani je postavljeno koncertno ozvučenje posljednje generacije francuskog brenda L-Acoustics, koji se nalazi na vrhu tehničkih zahtjeva svjetskih zvijezda.

Govoreći o budućnosti kongresnog turizma i kulture u obnovljenoj Plavoj dvorani, Kristina Milinčić, generalna direktorica Sava Centra, naglasila je kako je od trenutka najave otvaranja Plave dvorane, interes ogroman, te je već bukirano 50 događaja. Među njima su koncerti Kraljevske filharmonije iz Londona, nastup Josea Carrerasa i povratak Boljšoj baleta u Beograd, nakon 45 godina.

Od otvaranja, Sava Centar je ugostio 55 tisuća posjetitelja, od kojih su više od polovice strani delegati, a s otvaranjem Plave dvorane očekuje se da se taj broj mogao utrostruči do kraja godine.

“Sava Centar je središte kongresnog turizma Beograda i Srbije. Tek sada, nakon obnove i proširenja kapaciteta, s povećanjem broja sala sa 16 na 46, i obnovljenom Plavom dvoranom, spremni smo za velike međunarodne skupove u našem glavnom gradu. Već na proljeće sljedeće godine, Sava Centar će ugostiti međunarodni kongres kardiologa, s preko 7.000 sudionika, što je najveći događaj ove vrste u povijesti Beograda”, zaključila je Milinčić.

Najveći izazov

Arhitektica i direktorica projektiranja Delta Real Estatea, Ivana Letić, rekla je kako je upravo Plava dvorana bila najveći izazov u obnavljanju Sava Centra, ali su uspjeli zadržati nekadašnji izgled, uz puno suvremenih rješenja.

“Kad smo kretali u obnovu imali smo obavezu da vanjski dijelovi ostanu isti, ali smo odlučili da takvi ostanu i unutarnji dijelovi. Evo primjerice ove plave stolice posebno su rađene i posebno je za njih osmišljen kalup, jer se takve više nisu proizvodile. S tim da su tehnički poboljšane, i udobnije, nego što su bile one prijašnje. Nekadašnje prevoditeljske i radio kabine pretvorene su u lože, a u blizini sale se nalazi Rudarski salon, kojeg su rado posjećivali poznati, a Titu je bilo omiljeno mjesto,” otkrila je Letić.

Delta Holding, nakon potpune obnove Sava Centra, nastavlja sa snažnim investicijskim ciklusom, planirajući dodatne investicije u vrijednosti od preko 850 milijuna eura u nove projekte u Beogradu i Novom Sadu. U naredne tri godine u planu je izgradnja luksuznog kompleksa Delta District u Bloku 20 u Beogradu, Delta Land u Bulevaru despota Stefana i Delta Iron u Novom Sadu.

Komentirajte prvi

New Report

Close