Odobren kineski kredit za autocestu Brčko – Bijeljina

Autor: Poslovni dnevnik , 22. listopad 2024. u 22:00
Dodik je razgovarao s predstavnicima kompanija China Overseas Engineering Group Co. i China Tiesiu Civil Engineering Group Co/Shutterstock

Buduća autocesta imat će šest nadvožnjaka, pet podvožnjaka i vijadukt ukupne dužine 17,4 km.

Predstavnici kineskih građevinskih kompanija izvijestili su predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da su gotovo svi imovinsko-pravni poslovi oko izgradnje autoputa Brčko – Bijeljina riješeni, te da je kineska banka odobrila kredite za financiranje ovog projekta.

“Očekuje se da će projektiranje i sve pripremne radnje biti završene do travnja 2025. godine, kada će početi izvođenje radova, a završetak glavnih radova do jeseni 2026. godine – napisao je Dodik na društvenoj mreži X.

Imovinsko-pravni poslovi
Dodik je naveo da je tijekom protekloga tjedna, razgovarao s predstavnicima kineskih kompanija China Overseas Engineering Group Co. i China Tiesiu Civil Engineering Group Co. o svim aktivnostima na projektu izgradnje brze ceste Brčko – Bijeljina u dužini od 17 kilometara.

“Obavijestili su me da su gotovo svi imovinsko-pravni poslovi riješeni, te da su odobrena kreditna sredstva za financiranje ovog projekta od kineske banke – kazao je Dodik.

Dodao je da je Republika Srpska opredijeljena za daljnja ulaganja u ključne infrastrukturne projekte koji povezuju Republiku Srpsku sa Srbijom. Ranije je u medijima objavljeno da se s kineskom Exim bankom pregovara o kreditu od oko 750 milijuna KM, koliko je potrebno za izgradnju 33 kilometra autoceste.

Službeno je u Republici Srpskoj u funkciji 106,5 kilometara autocesta, a planirana je izgradnja još 280 kilometara. Buduća autocesta Bijeljina – Brčko imat će šest nadvožnjaka, pet podvožnjaka i vijadukt ukupne dužine 17,4 kilometra.

“Planirana izgradnja autoputa Bijeljina – Brčko, na području grada Bijeljina, predstavlja polaznu točku za daljnje povezivanje u pravcu zapad-istok, a preko dionice Bijeljina – Rača u Republici Srpskoj i Kuzmin – Dionica Rača u Republici Srbiji, koja je u izgradnji, predstavlja vezu s međunarodnim koridorom X”, navodi se u prethodnoj procjeni utjecaja na okoliš za projekt izgradnje dionice Bijeljina – Brčko, piše eKapija.

Gdje ide trasa?
Početak predmetne dionice autoceste lociran je odmah nakon spoja, tj. deniveliranoj raskrsnici Bijeljina – sjever, koja služi za spajanje Bijeljine na predmetnu magistralnu cestu. Sukladno tome, definirano je da je početak predmetne dionice na stanici KM 20+376,48.

Trasa se od navedenog čvora proteže prema zapadu kroz naselja Ljeljenča, Čađavica, Dragaljevac, Magnojević i Bukovica, sve do planirane kontaktne točke sa Brčko Distriktom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close