Od početka godine strani ulagači otvorili čak 73 tvrtke u Republici Srpskoj

Autor: Poslovni.hr , 26. travanj 2022. u 22:00
Foto: pixabay

Kada bi BiH bila politički stabilnija zemlja vjerojatno bi imala veći broj investicija, kao što je slučaj u Rumunjskoj, Srbiji i drugim zemljama koje su joj konkurenti u privlačenju ulagač.

Od početka ove godine u Republici Srpskoj počele su s radom 73 tvrtke stranih osnivača, dok je odjavljena samo jedna tvrtka iz Italije, potvrdili su iz Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Kako su objasnili, najveći broj tvrtki stranih osnivača ove godine je iz Srbije, i to 31.

“Zatim slijede tvrtke iz Slovenije, i to njih 17, Hrvatske s 10, Austrije i Italije s po šest, Mađarske s tri, Njemačke, Bugarske, Kuvajta, Rusije, Švicarske i Turske s po dvije, te s po jednom tvrtkom iz Saudijske Arabije, Slovačke, Poljske, Kine, Crne Gore i Grčke”, rekli su iz APIF-a za Nezavisne novine.

Važna su radna mjesta

Dodaju da se najviše kompanija iz inozemstva koje su osnovane ove godine u RS bavi nespecijalizovanom trgovinom na veliko i računalnim programiranjem, i to po 10.

“Slijedi savjetovanje koje se odnosi na poslovanje i ostalo upravljanje s devet tvrtki, cestovni prijevoz robe s četiri, agencije za nekretnine, hoteli i sličan smještaj, reciklaža razvrstanih materijala, proizvodnja cementa i trgovina na veliko parfumerijskim i kozmetičkim proizvodima s tri, te trgovina na veliko poljoprivrednim strojevima, opremom i priborom s dvije tvrtke”, pokazuju podaci APIF-a.

Stevo Pucar, profesor na Ekonomskom fakultetu Sveučiliša u Banjoj Luci, rekao je za Nezavisne novine da važnost investicija ovisi o konkretnim ulaganjima koja će doći, a ne o samom broju novih tvrtki, te da unatoč tome ovo ipak može biti dobar uvodni pokazatelj.

“Sve dok ne vidimo koliko će oni zaista uložiti ovdje i otvoriti radnih mjesta ne možemo sa sigurnošću znati je li ovo samo neka vrsta želje za ulaganjem ili je samo ulaganje”, objašnjava Pucar.

Prema njegovim riječima, dosad su strani ulagači uglavnom ulagali na način da umjesto da investiraju svoj kapital pronalaze dobavljače koje mogu uključiti u svoje lance vrijednosti.

“Najveći problem je i sada, kao i ranije, politička nestabilnost. Kada bi BiH bila politički stabilnija zemlja vjerojatno bi imali veći broj investicija, kao što je slučaj u Rumunjskoj, Srbiji i drugim zemljama koje nam konkuriraju u privlačenju ulagača. Ono što bi također bilo najbolje za nas je da strani investitori otvaraju kompanije koje se bave nekom proizvodnjom”, rekao je Pucar.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS, rekao je da je pandemija koronavirusa pokazala da tvrtke koja su registrirane u dalekim destinacijama imaju problema zbog transporta i drugih pitanja.

Traže svoju priliku

“Mi smo na granici Europske unije pa smo jedna od povoljnijih destinacija za ulaganje. Ovo što se trenutačno događa u Ukrajini i Rusiji također je zainteresiralo neke tvrtke iz srednje Europe da potraže sigurnost za svoj kapital, ali pitanje je koliko mi to njima možemo ponuditi u odnosu na, npr. Srbiju, koja je daleko više uradila po tom pitanju”, objasnio je Blagojević.

Profesor na Ekonomskom fakultetu dodao je da i Republika Srpska mora potraži svoju priliku da privuče investitore.

“Podatak da imamo sve više registriranih kompanija predstavlja ohrabrujući i pozitivan trend, s obzirom na sve benefite koje zbog toga imamo”, zaključio je Blagojević.

Komentirajte prvi

New Report

Close