Obnavlja se skijaški centar Igrišta, zaposlit će se 50-ak radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 15. lipanj 2020. u 21:59
Potpuno devastiranim skijaškim centrom u RS upravljat će državni OC Jahorina

Ski centar nalazi se na planini Javor iznad grada Vlasenica (BiH), uz magistralnu cestu koja od Zvornika vodi prema Han Pijesku i dalje prema Sarajevu ili Jahorini.

U planu je velika obnova i izgradnja skijaškog centra Igrišta, kojima će upravljati državni Olimpijski centar Jahorina, piše portal Skijanje.rs.

Ski centar nalazi se na planini Javor iznad grada Vlasenica (BiH), uz magistralnu cestu koja od Zvornika vodi prema Han Pijesku i dalje prema Sarajevu ili Jahorini. Kako su naveli iz OC Jahorina, bivši ski centar Igrišta bit će potpuno obnovljen izgradnjom ski liftova, tehničke baze, uređenjem skijaških staza i izgradnjom zimsko-ljetnjeg zabavnog parka.

Igrišta će, navodi se, zaposliti 50-ak radnika i postati atraktivno mjesto za odmor u ljetnjem i zimskom razdoblju čime se omogućava daljnji razvoj istočnog dijela Republike Srpske. Ski centar Igrišta izgrađen je 1984. godine za Olimpijske igre u Sarajevu kao pomoćni centar.

Od Vlasenice do skijališta (polazne postaje velikog ski lifta) udaljenost iznosi oko 6,5 kilometara a teren se strmo penje nagibom od 14 posto. Zatim još oko 5,5 kilometara do prijevoja Pogledi, te dalje do Javorove poljane još oko 2 kilometra, lokacije na kojoj se nalaze baby ski liftovi i gdje je moguće noćno skijanje na stazi od jedan kilometar. Skijaški centar ima tri ski staze ukupne dužine 9 kilometara. Veliki ski lift dužine 900 metara posljednjih 10-ak godina godina potpuno je devastiran.

Imao je kapacitet 800 skijaša na sat, s početne točke na 1004 metara nadmorske visine do krajnje točke iznad Javorove poljane na 1350 metara nadmorske visine, a skijaši su trebali savladati 325 metara visinske razlike s prosječnim nagibom od gotovo 40 posto.

S vrha žičare spuštaju se tri skijaške staze, jedna lijevo u širokom luku, druga desno u širokom luku, kao i treća strma desno uz samu trasu ski lifta.

Kvaliteta staza je, tvrdi se, izvanredna, tako da je skijanje na njima, od kojih je najveća duga gotovo 3 kilometra, zanimljivo i zahtjevnijim skijašima. Na ski centru na Javorovoj poljani, piše portal Skijanje.rs, skijašima je na raspolaganju bio skijaški servis, mogućnost iznajmljivanja opreme kao i škola skijanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close