Nudisti na Adi Bojani traže zaštitu od masovnog turizma

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2021. u 22:00
Foto: pixabay

Tradicionalni gosti crnogorskog nudističkog kampa pokrenuli su peticiju protiv uklanjanja naplatne rampe jer žele da to kupalište ostane zatvorenog tipa.

Ada Bojana u Crnoj Gori, najpopularnije utočište nudista u regiji, suočeno je s problemom slobodnog ulaska gostiju i mještana i ukidanjem naplatne rampe kojom bi se remetio mir nudista. Naplaćivanje ulaska u to nudističko naselje postojalo je od kada postoji nudizam na Adi. Međutim, Javno poduzeće Morsko dobro nedavno je izašlo s inicijativom o ukidanju rampe na ulasku, što bi kako su za Pobjedu rekli iz HTP Ulcinjska rivijera, koje upravlja Nudističkim naseljem Ada Bojana, nanijelo veliku štetu njihovoj tvrtki jer bi to ugrozilo privatnost nudistima.

Poslali inspektore u kontrolu

Ljubitelji nudizma i tradicionalni gosti nudističkog kampa na Adi Bojani pokrenuli su peticiju protiv uklanjanja naplatne rampe i prikupili već 200 potpisa. Kako su rekli, uklanjanjem rampe otjerali bi se nudisti. Ada je, poručili su, kulturno dobro po kojem je Crna Gora prepoznata u međunarodnim okvirima. Dosad se karta za ulazak u nudistički kamp plaćala pet eura po vozilu. Posjetiteljima koji nisu ostali prespavati na Adi Bojani novac se nije vraćao.

Bojan Đakonović, izvršni direktor HTP Ulcinjska rivijera, kaže da je njihova plaža kategorizirana kao plaža posebne namjene i ako im ukinu rampu ukinut će im i nudizam.

“Polazeći od toga da su apsolutno svi nudistički centri zatvorenog tipa i u njima borave isključivo gosti hotela ne vidim razlog da tako ne bude i na Adi. Cestu koja vodi do Nudističkog centra Ada Bojana, most, rasvjetu i ostalu infrastrukturu izgradila je ova kompanija, a koje sada koriste i ostali davatelji usluga, tako da kontrola ulaska na otok i naplata predstavljaju jedini način obrane od masovnog turizma i štetnih posljedica koje on nosi”, rekao je Đakonović. On dodaje da u njihovom naselju borave imućniji gosti iz cijele regije i Europe kao i mnogi poznati glumci, glazbenici i ostali umjetnici.

500.000 njemačkih

maraka uložila je kompanija Miramare u izgradnju 50 drvenih bungalova

Đakonović se nada da će doći do prihvatljivog rješenja s nadležnim institucijama koje kreiraju turističku strategiju Crne Gore. Na primjedbe da se naplata ne obavlja legalno on tvrdi da na rampi stoji najnovija blagajma koja je izravno povezana s Upravom prihoda i carina. Omer Bajraktari, koordinator Morskog dobra za Bar i Ulcinj, rekao je da su na primjedbu građana 18. lipnja obavili kontrolu u zoni morskog dobra u Općini Ulcinj na lokaciji Ada Bojana i utvrdili da je na lijevoj obali rijeke Bojane, nakon mosta, postavljena kontrolno-naplatna rampa i portirnica gdje se obavlja naplata ulaska u nudistički kompleks Ada Bojana.

“Izmjenama i dopunama programa privremenih objekata, a ni Atlasom crnogorskih kupališta, na ovoj lokaciji nije planirano postavljanje kontrolno-naplatne rampe, odnosno portirnice. Uvažavajući da su sadržaji na ulazu u nudistički komleks Ada Bojana postavljeni bez suglasnosti i odobrenja nadležnih institucija Morsko dobro je uputilo zahtjev za kontrolu prostora nadležnim inspekcijskim tijelima”, rekao je Bajraktari.

Potražnja veća od kapaciteta

On je također istaknuo da će se zbog loše financijske situacije HTP Ulcinjska rivijera potruditi da pronađe neko alternativno rješenje.

Do 1972. godine na Adi Bojani je bila pogranična zona, a onda su dva brata iz Njemačke procijenila da je riječ o idealnom mjestu za razvoj naturizma. Njihova agencija Miramare, specijalizirana za nudizam, uložila je gotovo 500.000 njemačkih maraka u izgradnju 50 drvenih bungalova. Pokazalo se da je potražnja mnogo veća pa su uskoro prošireni kapaciteti i izgrađene nove vile. Desetak godina kasnije u Adu je uložio i Fond za obnovu i razvoj te se početkom osamdesetih godina 20. stoljeća u hotelu na Adi moglo smjestiti tisuću gostiju i još toliko u auto-kampu.

Zlatno doba turizma Ada Bojana je doživjela upravo osamdesetih godina. Tada je u ljetnjim mjesecima svakog dana tu boravilo od 1500 do 2000 turista, uglavnom iz Njemačke. Prve grupe gostiju na Adu stizale su u travnju, a posljednje odlazile krajem listopada. Čak i danas na Adu Bojanu dolazi nekoliko parova iz Njemačke koji u taj nudistički kompleks dolaze od samog početka.pd

Komentirajte prvi

New Report

Close