Novi inflatorni val pogađa susjedstvo: Rastu cijene brašna, kave…

Autor: Poslovni dnevnik , 02. listopad 2024. u 14:04
Sirove kave nema na tržištu zbog suša koje su pogodile Brazil, a cijena je jako visoka/Shutterstock

Brašno bi idućih dana trebalo poskupjeti desetak posto, no to neće utjecati na cijene kruha i pekarskih proizvoda.

Bosnu i Hercegovinu će ujesen zahvatiti novi inflatorni val, a izvjesno je da s prvim danima listopada slijede nova poskupljenja brašna i kave.

Brašno bi idućih dana trebalo poskupjeti desetak posto, no to neće utjecati na cijene kruha i pekarskih proizvoda.

Skuplja pšenica
Naime, kako su istaknuli sugovornici “Nezavisnih novina”, do poskupljenja brašna dolazi jer na burzama poskupljuje pšenica. Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara Republike Srpske, ističe za “Nezavisne” da je cijena pšenice skočila na svjetskim burzama, te da se tona pšenice, ovisno o kvaliteti, kreće između 190 i 270 eura.

“Tako bi cijene brašna u narednom periodu trebale biti više za 10 posto nego što su sada”, rekao je Kos i istaknuo da bi vreća brašna od 25 kilograma trebala poskupjeti za dvije marke. “Do poskupljenja je došlo jer smo ove godine imali jako loš urod, jako lošu kvalitetu ove žitarice na domaćem tržištu, pa moramo uvoziti kvalitetniju pšenicu”, rekao je Kos.

Zbog poskupljenja sirove kave na svjetskim burzama, ali i nestašice na tržištu, poskupljenja omiljenog bh. napitka očekuju se i za građane Bosne i Hercegovine, ističu naši sugovornici i dodaju da će od listopada pola kilograma kave koštati od 11 do 11,5 maraka.

Zašto poskupljuje kava?

Cijene sirove kave na burzi u proteklom periodu su porasle i predstoje turbulentna vremena, te da tona sirove kava sada košta 5000 dolara.

Naime, kako je za “Nezavisne novine” rekao Momčilo Banjac, direktor pržionice kave “Minea” iz Gradiške, cijene sirove kave na burzi u proteklom periodu su porasle i predstoje turbulentna vremena, te da tona sirove kava sada košta 5000 dolara.

“Sirove kave nema na tržištu zbog suša koje su pogodile Brazil, a cijena je jako visoka. Svi proizvođači u Srpskoj najavili su poskupljenje za 10 posto za naredni period”, rekao je Banjac i dodao da ako se ova situacija s kavom nastavi, može se očekivati ​​dodatni skok cijena.

“U narednim danima, odnosno od početka listopada, očekuje se da kava od pola kilograma dostigne cijenu od 11 do 11,5 maraka, ovisno o proizvođaču”, ističe Banjac.

Mitar Samardžija, direktor “Bom impeksa”, čiji je najprepoznatljiviji brend OM kava, za “Nezavisne novine” kaže da očekuje da će cijena kave od pola kilograma u idućih mjesec dana dosegnuti razinu od 11 do 11,5 maraka, ali i da se cijena kave formira pod utjecajem mnogih čimbenika.

“Uključujući ponudu i potražnju, vremenske uvjete i tržišne špekulacije, a za proizvođače kave troškove proizvodnje, rada i transporta, sve to ima značajnu ulogu u određivanju cijena kave”, rekao je Samardžija.

Rast inflacije
Inflacija u Bosni i Hercegovini je u kolovozu u odnosu na srpanj porasla za 0,5 posto, ali je na godišnjoj razini, kao rezultat efekta baze, pala na 1,3 posto, što je najniže u posljednje tri i pol godine. No, na mjesečnoj razini zabilježen je rast indeksa potrošačkih cijena za 0,5 posto, a u Federaciji BiH, gdje je struja poskupjela, za 0,8 posto.

Cijene hrane i prijevoza ponovno su generatori koji utječu na rast cijena, a s obzirom na kretanja na globalnom tržištu i domaće prilike, treba očekivati ​​rast inflacije.

EBRD je ovih dana upozorio na ponovne inflatorne pritiske, sugerirajući da se gospodarstva moraju prilagoditi ovom izazovu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close