Kompleks ‘Green Line’ bit će grad u malom koji će imati sve potrebne funkcije

Autor: Siniša Malus , 19. rujan 2024. u 07:26
Može se slobodno reći da je kompleks Green Line grad u malom koji ima sve funkcije potrebne za nezavisno funkcioniranje njegovih stanovnika/PD

Radovi započeli na inicijativu vlasnika, tvrtke ABL Solvent u vlasništvu Davora Macure.

Nije pretjerano reći da će Novi Beograd, realizacijom kompleksa na nekadašnjem IMT-ovom zemljištu, dobiti sasvim novu i modernu vizuru.

Područje bivše tvornice IMT prepoznato je GUP-om Beograda i Planom generalne regulacije kao jedino preostalo za značajniju organiziranu izgradnju na teritoriju Novog Beograda i predstavlja izuzetan prostorni, funkcionalni i investicijski resurs za grad Beograd.

Stanovanje, ali i ostale funkcije
Radovi na izradi glavnog plana kompleksa IMT u Bloku 64 započeli su na inicijativu vlasnika lokacije, tvrtke ABL Solvent d.o.o. iz Beograda u vlasništvu poznatog poduzetnika Davora Macure o kojem smo nedavno dosta pisali u kontekstu bitke za preuzimanje Addiko banke.

Cilj je bio sagledavanje potencijala lokacije, koja obuhvaća k.č. 2908 KO Novi Beograd, površine 35,8 hektara, i definiranja idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja, čiji će rezultati biti implementirani u plan detaljne regulacije.

Poslovni toranj visok 160 metara

U bloku 4 predviđen je poslovni toranj visok 160 m koji će dati naglasak na panoramu Beograda.

Planom generalne regulacije najveći dio površine parcele obuhvaća stanovanje kao osnovnu funkciju, ali i sve druge kompatibilne funkcije, koje se prirodno nadopunjuju sa stanovanjem – dječje ustanove, škole, zdravstvene ustanove, trgovine i drugi manji prostori čija namjena odgovara primarnoj namjeni. funkciju stanovanja.

Iz beogradskog biroa ZAP, koji je iznjedrio koncept A bloka, za Poslovni dnevnik otkrivaju detalje ovog mega projekta.

“U odnosu na šire gradsko područje, IMT kompleks se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Save, na udaljenosti od oko 3 km od centra Novog Beograda i oko 5 km od stare gradske jezgre. Ideja nam je bila pronaći rješenje koje prostorno, funkcionalno, ekološki i estetski povezuje postojeći ambijentalni karakter stambene izgradnje u zapadnom dijelu i započetu transformaciju gospodarskih sklopova u poslovno-stambene sadržaje u istočnom dijelu lokacije.

Ne želeći multiplicirati arhitekturu organizirane stambene izgradnje bloka 64, niti ponavljati spontanu formu blokova na istočnoj strani kompleksa, kao rješenje se kristalizirala uredno organizirana nadgradnja s naglašenom organskom formom zelenila i parternim rasporedom, kažu nam Bojan i Mirjana Zabukovec, direktor i zamjenik direktora ZAP-a, obiteljske tvrtke osnovane još 1990. godine.

Osnovna ideja je osloboditi središnji dio stambenih blokova od prometa i formirati kontinuirani urbani park/PD

Dva niza stambenih zgrada
Kompleks se sastoji od dva niza stambenih zgrada koje vijugaju kroz blokove 1 i 2 i predstavljaju nastavak postojećih stambenih blokova. Središnji dio stambenih blokova oslobođen je kolničkog prometa i čini kontinuirani urbani park s različitim skupinama zelenila uklopljenim u parkovne površine, sportske sadržaje i šetnicu.

Dio kompleksa prema Bulevaru Jurija Gagarina čine blokovi 3 i 4 u kojima su planirani komercijalni sadržaji. Tri tornja u bloku 3 visine 112-120 metara čine specifičnu kompoziciju jer se katnost tornjeva smanjuje od istoka prema zapadu.

U bloku 4 predviđen je poslovni toranj visok 160 m kao naglasak na panorami Beograda. Između stambene i poslovne zone predviđeni su javni sadržaji (škola, vrtić, kulturni objekt) koji su u funkciji održivosti cjelokupnog kompleksa.

“Svojom visinom i arhitektonskim rešenjem zamišljen je kao svojevrsno obilježje i predstavljat će novi simbol Novog Beograda. Kao i tornjevi u bloku 3, i ovaj toranj se nalazi na postolju netipične forme, visine 18 metara. Oblikovno se sam toranj izdiže iz pravokutne osnove koja je na uglovima zaobljena prema Ulici Jurija Gagarina.

Po cijeloj visini nalaze se dva vertikalna rasjeda koji čine svojevrsnu ovojnicu cijele građevine. Uvučeni dio zgrade i ovojnica su materijalizirani i različito osvijetljeni, što naglašava ovakav tip arhitektonskog oblikovanja pročelja”, objasnili su nam Bojan i Mirjana Zabukovec. Ogromna parcela od 35,8 hektara podijeljena je na četiri bloka.

35,8

hektara površina je lokacije bivše tvornice IMT-a

“Može se slobodno reći da je kompleks Green Line grad u malom. U svojim granicama ima sve funkcije potrebne za nezavisno funkcioniranje njegovih stanovnika. Proveli smo ideju da je stanovanje u zaleđu, dok su komercijala i poslovanje okrenuti prema najvećem i najprometnijem Bulevaru Jurija Gagarina.

Poslovanje i komercijala na taj način služe kao barijera od prometa, gradske vreve i ostalih neželjenih utjecaja na stambeni dio. Svaki blok ima svoj nezavisni intimni prostor koji izlazi na zajednički zeleni koridor gdje su svi potrebni sadržaji za nezavisno funkcioniranje kompleksa. Škola i vrtić su dimenzionirani da riješe potrebe djece predškolskog i školskog uzrasta u kompleksu, kažu nam Bojan i Mirjana Zabukovec.

Zeleni koridor
Najupečatljivija značajka područja je zeleni koridor koji se proteže u dužini od 800 metara od Egipatske ulice do Ulice Jurija Gagarina, širine od 50 do 150 m, a završava u zoni gospodarskih zgrada značajne visine. Može li se reći da će ovaj prostor definitivno poboljšati siluetu Novog Beograda?

“Zelenilo unutar stambenog kompleksa čija je glavna karakteristika kontinuirana i široka zelena linija koja se proteže središnjim dijelom blokova od Egipatske ulice do poslovnog kompleksa. Osnovna ideja je osloboditi središnji dio stambenih blokova od kolničkog prometa i formirati kontinuirani urbani park s različitim skupinama zelenila integriranim u parkovne površine, sportske sadržaje i šetnicu.

Većina zelenila je u izravnom kontaktu s tlom. Zelenilo, pješačke zone, parkovi za djecu, sportski tereni, fontane i urbani mobilijar čine zeleni koridor koji će postati obilježje ne samo ove lokacije, već i cijelog Novog Beograda.

Može se zaključiti kako blizina ostalih centara Novog Beograda (oko 1 do 3 km) i stare beogradske jezgre (oko 5 km), kao i vrlo stručno osmišljen urbanistički plan, svrstava ovo naselje u sam vrh prestižnih, kako stambenih tako i poslovnih lokacija.

Komentirajte prvi

New Report

Close