Nekada poznatu kompaniju danas žele kupiti Nijemci

Autor: Poslovni dnevnik , 29. srpanj 2021. u 06:48
U razdoblju od 2001. do 2002. provedena je masovna vaučerska privatizacija Solane/SHUTTERSTOCK

Imovina bivše tvornice soli, na gotovo 15 milijuna četvornih metara, navodno ostaje u državnom vlasništvu.

Crna Gora i Njemačka uskoro bi trebale zaključiti ugovor o unapređenju poslovne suradnje u održivosti prirodnih potencijala, piše internetski portal b92. On bi bio usko vezan za ulcinjsku Solanu i ulaganje u obnovu proizvodnje soli i očuvanje ekološkog podneblja.

To proizlazi iz izvješća “Komisije za procenu tržišne vrednosti imovine”, u koji su uvid imale podgoričke “Vijesti”, a prenosi portal b92.

Izvješću Komisije prethodilo je jednoglasnoj odluci “Saveta za privatizaciju” prošlog tjedna u kojem stoji imovina bivše tvornice soli, na skoro 15 milijuna četvornih metara, ostaje u državnom vlasništvu.

Sastanak u travnju

U dokumentu se navodi da je tajnica Komisije Snježana Pavićević, krajem travnja imala sastanak sa ambasadorom Njemačke u Podgorici Robertom Veberom, koji je tada pokazao veliki interes svoje zemlje za rješavanje problema Solane.

Veber je, piše u izvješću, poručio kako je rješavanje imovinsko-pravnog statusa kompanije od krucijalnog značaja za veliku financijsku podršku koju Njemačka želi pružiti pokretanju proizvodnje i unapređenje ekoloških standarda.

U tekstu se podsjeća da je 2001. – 2002. provedena masovna vaučerska privatizacija Solane, i da su tri najveća vlasnika kapitala tada postali Fond PIO sa 26,86 posto, Eurofond sa 20,39 posto i Fond Moneta sa 11, 04 posto.

Stečaj u Solanu je proveden 2005. godine u trenutku kada je Eurofond posjedovao 33,87 posto kapitala, pri čemu je do 2008. godine, putem emisija za dokapitalizaciju, povećao vlasnički dio na 70 posto.

Prodaja stečajne mase, prema izvješću Komisije, bezuspješno je pokušavan 15 puta, prvi put 2012. godine. Prilikom oglašavanja 15. postupka za prodaju stečajne mase javnim nadmetanjem, u svibnju 2019. godine, imovina kompanije je procijenjena na 132,191 milijuna eura.

Bez kupaca

Kao i na svim prethodnim licitacijama nije se pojavio zainteresirani kupac zbog neriješenog imovinsko-pravnog statusa kompanije.

Na osnovu prometovanih cijena dionica od osnivanja kompanije do danas, tvrdi Komisija, proizlazi da 14,5 milijuna kvadrata zemljišta ne ulazi u kapital tvrtke, već predstavlja državnu imoviu.

Dodaje se “da je i na današnji dan u listu nepokretnosti KO Ulcinjsko polje, upisano kao osnovno pravo korištenje, a ne vlasništvo u korist Solane”. “Dakle u Upravi za nekretnine nikad nije proveden upis vlasništva”, tvrde u Komisiji.

Uprava Euroinvesta, koji upravlja Eurofondom, rekla je “Vijestima” da nije točno da zemljište Solane nije bilo uključeno u proces vaučerske privatizacije i najavili su tužbu protiv države, piše internetski portal b92.

Komentirajte prvi

New Report

Close