Nakon tri godine poslovanja turski lanac pekara zatvorio trgovine

Autor: Poslovni dnevnik , 11. prosinac 2020. u 09:23
Menadžment u Srbiji tvrdi da je riječ o privremenom zatvaranju zbog Covida-19

Zbog dugova vlasnicima kompanija je ostala je bez prava na korištenje prostora, a dužni su i tri plaće radnicima.

Nakon svečanog otvaranja, tri godine poslovanja i dobrih uvjeta za radnike, turski lanac pekara Simit Sarayi više nema niti jednu trgovinu u Beogradu.

Posljednje tri koje su radile u samom središtu grada zatvorene su, navodno, zbog Covida-19, piše Blic. Zbog dugova za zakup privatnim vlasnicima, kao i gradu, u međuvremenu su ostali bez prava na korištenje prostora.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), kompanija je u neprekidnoj blokadi od 13. siječnja ove godine, a blokirana je bila i ranije. Ukupna vrijednost blokade iznosi 15,4 milijuna dinara (oko 126.000 eura).

U Beograd su došli na “velika vrata”, objašnjava Blic. U jednom trenutku imali su devet trgovina na najboljim lokacijama i ukupno 120 radnika. “Na početku je sve djelovalo fantastično”, kaže jedan od bivših radnika turske kompanije.

426

trgovina ima turski lanac pekara u 22 zemlje diljem svijeta

“Problemi su počeli 2019. godine, prvo je krenulo s kašnjenjem plaća, tako da smo u prosincu 2019. dobili pet zaostalih plaća, a potom i sa zatvaranjem trgovina.

Ove godine plaće nismo dobili za siječanj, veljaču i ožujak”, kaže bivši radnik i dodaje da su posljednje tri trgovine prestale s radom u ožujku, uz objašnjenje domaćeg menadžmenta kako je riječ o privremenom zatvaranju zbog pandemije. Međutim, nije bilo nikakvog službenog priopćenja vlasnika iz Turske.

Za petnaest godina kompanija je u svijetu izrasla u pekarskog diva koji ima 426 trgovina u 22 zemlje u kojima svakodnevno posluži oko milijun gostiju.

Svoju prvu trgovinu otvorili su 2002. u Istanbulu. Nakon tri godine pokrenuli su tvornicu pekarskih proizvoda. Dodatne pogone otvorili su 2010. u Tuzli i Antalyi, a istovremeno počeli su s radom u Nizozemskoj.

Pogon za proizvodnju slastičarskih proizvoda i ogranak u Saudijskoj Arabiji pokreću 2012., zatim proširuju svoje usluge na catering servis, a 2014. otvaraju trgovinu u New Yorku, zatim u Londonu, gdje 2016. pokreću i proizvodni pogon.

Srbiju je prije turskog pekarskog lanca naglo napustilo još nekoliko stranih kompanija, a javnost i radnike šokirali su i načini na koje je to urađeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close