Nakon brojnih prosvjeda građana i ribara Crna Gora je kompaniji Dukley Marina oduzela pravo korištenja Luke Budva

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2021. u 22:00
SHUTTERSTOCK

Osiguranje je zabranilo građanima i gostima Budve šetnju marinom, ribari nisu smjeli ulov iznositi na obalu, iako je riječ o dobru čije korištenje mora biti dostupno svima.

Predstavnici Općine Budva i JP Morsko dobro potpisali su prijedlog sporazuma o ustupanju na korištenje Luke Budva. Prijedlog sporazuma potpisali su Mladen Mikijelj, direktor Morskog dobra i Marko Carević, predsjednik Općine Budva.

Mikijelj je rekao da se tim sporazumom Luka Budva nakon 19 godina vraća građanima Budve, od kojih je oduzeta 2002. godine, javlja agencija Mina. Time je stavljen izvan snage zaključak od 10. travnja 2017. kojim je kompaniji Dukley Marina, čiji je vlasnik američki poduzetnik Neil Emilfarb, koji preko kompanije Stratex razvija i druge poslove u Crnoj Gori, omogućen nastavak korištenja Luke Budva i nakon isteka ugovora, dok država ne pronađe koncesionara.

Mikijelj je dodao da se došlo u situaciju da osiguranje zabranjuje građanima i gostima Budve šetnju marinom, lokalnim ribarima se zabranilo da ulov iznosu na obalu, zaključavala su se vrata marine i ona je oduzeta građanima, iako je riječ o dobru čije korištenje mora biti dostupno svima. Zbog toga su, kako je istaknuo, organizirani brojni prosvjedi lokalnog stanovništva.

“Želim reći da je država u daleko boljem položaju u odnosu na ugovor koji je zaključen 2017., na temelju tadašnjeg zaključka vlade”, rekao je Mikijelj.

Ispunili predizborno obećanje

Kako je ranije izjavio, Morsko dobro je s kompanijom Dukley Marina zaključilo ugovor o korištenju luke 11. travnja 2002. i čak 14 aneksa ugovora do 11. travnja 2017. godine.

“Aneksom šest osnovnog ugovora usvojen je zahtjev korisnika za realizaciju investicijskog programa i dana mogućnost za produženje osnovnog ugovora do 11. travnja 2027. godine. Ulaganja nisu obavljena te je neosnovano produženje ugovora”, napisao je u dopisu Mikijelj.

Vlada je 10. travnja 2017. naložila Morskom dobru da ustupi luku na korištenje kompaniji Dukley Marina. Privremenim ugovorom utvrđena je naknada od 179.225 eura plus PDV.

Od 2002. do 2017. koncesionar je plaćao naknadu od oko 29.000 eura. “Samo cijena veza za jednu jahtu za godinu dana pokriva iznos godišnjeg zakupa. Korisnik je, usto, želio istisnuti građane, kojima nije bilo omogućeno da vežu svoje čamce”, istaknuo je Mikijelj.

Carević je rekao da se događa upravo ono što su i najavljivali u predizbornim kampanjama, kada su obećali da će napraviti otklon od svega što nije u interesu građana i države.“Ovo je primjer kako treba raditi. Zadovoljan sam da konačno radimo punom snagom, kada je riječ o vladi i njenim kompanijama, lokalnoj samoupravi i građanima”, dodao je Carević.

19 godina

Općina Budva nije upravljala svojom lukom

Nikola Jovanović, šef ureda predsjednika Općine Budva, rekao je da će prijedlog sporazuma uputiti vladi na suglasnost. Nakon toga će se stvoriti uvjeti da se razmisli o modalitetima upravljanja. “Općina Budva će morskim dobrom upravljati na najbolji mogući način”, obećao je Jovanović. S druge strane, kompanija Dukley Marina priopćila je da je zaključivanjem sporazuma između JP Morsko dobro i Općine Budva, kojim se Luka Budva ustupa na korištenje Općini, grubo gaze ugovori sa stranim investitorima, te politički ciljevi stavljaju iznad vladavine prava. Politika ispred vladavine prava? Kompanija koja je upravljala Lukom Budva smatra kako je pošteno da se zbog nekih političkih ili drugih ciljeva raskidaju ugovori, ali je sporno da se to provodi kroz ovakvo pravno nasilje i rušenje ugleda Luke Budva i cijele Crne Gore.

“Stratex Grupa žali što državna tijela Crne Gore grubo gaze ugovore sa stranim investitorima i svoje političke ciljeve stavljaju iznad vladavine prava. Ponovno pozivamo da se svi odnosi rješavaju pred sudom bez poticanja nasilja i nezakonitosti. Na snazi su dva ugovora između Dukley Marina i JP Morsko dobro i to: Ugovor o korištenju morskog dobra od 11. travnja 2002., produžen do 11. travnja 2027. kao i Privremeni ugovor o korištenju morskog dobra od 12. lipnja 2017. koji traje do raspisivanja koncesije ili konačnog rješavanja odnosa”, navodi se u reagiranju Stratexa.

Kako ističu, niti jedan od ta dva ugovora nije raskinut niti je Morsko dobro u tom pravcu poduzelo bilo kakve poteze.

‘Nema razloga za raskid ugovora’

“To što je vlada stavila izvan snage zaključke od 10. travnja 2017. ne utječe na važenje Privremenog ugovora, budući da to ugovorom niti zakonom nije predviđeno kao razlog za prestanak važenja ili raskid tih ugovora”, istaknuto je u priopćenju.

29.000 eura

bila je godišnja naknada za korištenje Luke Budva od 2002. do 2017.

“U svakom slučaju, takve razloge Morsko dobro mora dokazati isključivo pred nadležnim sudom”, zaključuju iz te kompanije. Dodaju da niti jedan predstavnik Morskog dobra ili Općine Budva od dolaska na vlast nije na bilo koji način komunicirao s njima o bilo kojem pitanju povezanim s Lukom Budva.

Komentirajte prvi

New Report

Close