Moraju vratiti 4 milijuna eura Amerikancima

Autor: Poslovni dnevnik , 13. listopad 2020. u 21:59
Tvrtke crnogorskog poduzetnika Duška Kneževića nisu vraćale zajam Avaron Holdingu

Ovaj iznos moraju podmiriti tvrtke Atlas grupa, Atlas fin i Atlas invest.

Tvrtke crnogorskoga poduzetnika Duška Kneževića, osumnjičenog za više kaznenih djela, morat će solidarno platiti 3,95 milijuna eura tvrtki Avaron Holding LLC iz New Yorka zbog nevraćenog duga. Ovaj iznos moraju podmiriti tvrtke Atlas grupa, Atlas fin i Atlas invest, a obvezu plaćanja potvrdio je crnogorski Prizivni sud, potvrdivši presudu Privrednog suda.

Vijesti pišu da je vrijednost spora najprije iznosila 5,78 milijuna eura, ali je viši sud ukinuo dio prvostupanjske presude, vezan uz isplate kamate na glavni dug u iznosu od dodatnih oko 1.834.565 milijuna eura.

Portal podsjeća da je riječ o tome da je američka tvrtka kao zajmodavac Kneževićevem Atlas Group Limiteda, registriranog na Cipru, još 2009. godine pozajmila 3,5 milijuna eura s računa bivše Atlasmont banke. Zajmoprimac je mora vratiti odjednom, u roku od četiri godine, iznos glavnice zasjedno s još dva milijuna eura kamata.

No, dug nije vraćen, a s aneksima ugovora i mjenicama preuzele su ga ostale Kneževićeve tvrtke. Atlas Group je dao Avaronu da upiše hipoteku na nekretnine u kompleksu Atlas Capital Centra koji se gradio u Pdogorici, no ispostavilo se da se ona nije mogla provesti. pa su bili neophodni naknadni aneksi ugovora i polaganje dodatnih garancija.

“Privredni sud je utvrdio nespornu solidarnu odgovornost svih tuženih kompanija u sporu, a to je svojom odlukom potvrdio i Apelacioni sud Crne Gore”, pišu Vijesti.

Knežević je lani odbjegao u London, a Specijalno državno tužiteljstvo tereti ga da je bio na čelu organizirane kriminalne grupe, koja je navodno počinila više kaznenih djela i zloporaba u poslovanju kako bi za sebe pribavili materijalnu korist. Lani u rujnu sud mu je privremeno blokirao imovinu.

Prije toga on je, kao predsjednik Atlas grupe, pokrenuo arbitražni postupak protiv Crne Gore vrijedan 500 milijuna eura, smatrajući da su “pretrpjeli ne samo izravnu, već i međunarodnu štetu zbog narušavanja reputacije Atlas grupe i samog Duška Kneževića”.

Komentirajte prvi

New Report

Close