Mađarski 4iG najavio preuzimanje Telenora Crna Gora

Autor: Poslovni dnevnik , 12. srpanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Telenor Crna Gora ima 338.000 pretplatnika i 150 baznih postaja, a 4G signalom pokriva više od 98 posto stanovništva.

Mađarska kompanija 4iG najavila je svoju drugu međunarodnu akviziciju, koja će joj omogućiti da nastavi graditi svoj telekomunikacijski portfelj. Mađari su potpisali pismo namjere s podružnicom PPF Telecom Groupa za stjecanje 100% udjela u Telenoru iz Podgorice, vodećoj kompaniju na tržištu mobilne telefonije u Crnoj Gori, objavila je agencija MAMA.

Telenor Crna Gora ima 338.000 pretplatnika, 150 baznih postaja, te 4G signalom pokriva više od 98 posto stanovništva. Za uspješan završetak prodaje, nakon dubinske analize poslovanja, trebat će i odobrenje crnogorskih vlasti.

Investicijski fond PPF Group, osnovan u Češkoj, preuzeo je Telenor Crna Gora 2018. godine, zajedno s nekoliko regionalnih operatera mobilne telefonije. Prema pisanju portala Investitor.me, odmah im se javilo nekoliko telekomunikacijskih kompanija koje se htjele preuzeti Telenor Crna Gora. Među njima je bio i Telekom Srbija.

Regionalna strategija širenja

Neobavezujući ugovor ugovorne strane su najavile na Budimpeštanskoj burzi.

“Telenor Crna Gora apsolutni je lider na tržištu među crnogorskim mobilnim operaterima, sa 338.000 pretplatnika i prihodom od 43 milijuna eura u 2020. godini. Glavni prihodi kompanije sa sjedištem u Podgorici dolazi od privatnih (50%) i poslovnih pretplatnika (17%).

50

posto prihoda Telenora Crna Gora dolazi od privatnih korisnika

Kompanija ima 150 baznih postaja u privatnom vlasništvu koje pokrivaju sve glavne ceste, većinu tunela i sve plaže i zimska turistička odmarališta u Crnoj Gori. Zahvaljujući tome, Telenor Crna Gora svojim mobilnim uslugama pokriva više od 98 posto crnogorskog stanovništva svojim 4G signalom, pružajući stabilnu platformu za rast i kapacitete za ostvarivanje prihoda”, kaže se u priopćenju.

Gellert Jaszai, izvršni direktor kompanije 4iG, rekao je da je akvizacija Telenora Crna Gora u skladu s regionalnom strategijom širenja kompanije, a dosadašnje stabilno poslovanje i tržišna pozicija Telenora, kao i snažni kapaciteti za stvaranje prihoda, mogu grupi donijeti visoku dodatnu vrijednost.

“Vidimo značajan potencijal za rast u regiji Zapadnog Balkana te očekujemo da bi tijekom sljedećih pet godina ekonomski rast regije mogao biti značajno potaknut proširenjem Europske unije.

Stoga, namjeravamo dodatno povećati svoju nazočnost u regiji, osim akvizicije koju smo upravo najavili”, istaknuo je Gellert Jaszai.

Planiraju još dva preuzimanja

Rezultati dubinske analize poslovanja Telenora očekuju se krajem rujna, što će Mađarima omogućiti formiranje konačne ponude. Dogovoreno je da se kupoprodaja zaključi najkasnije do 3. studenoga 2021.

4iG je jedna od vodećih kompanija na mađarskom IT i ICT tržištu. Više od 25 godina 4iG je prisutan u području inovativnih tehnologija. Davatelj je rješenja za široki spektar usluga, te se bavi i satelitskim telekomunikacijama, UAV tehnologijama, integriranim upravljanjem poslovanjem i sustavima upravljanja procesima, kao i u izgradnjom i radom data centara.

Kompanija koja je izlistana na Budimpeštanskoj burzi ima za cilj izgraditi dominantnu poziciju na tržištu Mađarske i regije u širokom spektru IT i ICT usluga, kao i na domaćem i regionalnom tržištu telekomunikacija.

Osim akvizicije kompanije Telenor Crna Gora, 4iG trenutačno priprema još dva preuzimanja u telekomunikacijskom sektoru. Osim udjela u DIGI Grupi iz Mađarske, 4iG planira steći i većinski udio u izraelskom satelitskom operateru SpaceComu.

Komentirajte prvi

New Report

Close