Lani uvezli jestivo ulje vrijedno 20 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. lipanj 2022. u 09:40
U Bosni i Hercegovini jedini proizvođač suncokretovog ulja je Bimal iz Brčkog/Ž. Lukunić/PIXSELL

Iz Ministarstva ističu kako u Federacija BiH nema proizvođača ulja, dok na državnoj razini postoji samo jedan proizvođač, Bimal iz Brčkog.

Bosna i Hercegovina prošle je godine uvezla suncokretovog ulja u vrijednosti 39,365.312 KM (oko 20 mil. eura), a izvezla za 538.855 KM (oko 275.000 eura), potvrdili su Feni iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Iz Ministarstva ističu kako u Federacija BiH nema proizvođača ulja, dok na državnoj razini postoji samo jedan proizvođač, Bimal iz Brčkog. Govoreći o nestašici i povećanju cijena, rekli su kako na to mogu utjecati globalni poremećaji cijena i nedostatak određenih sirovina i proizvoda na svjetskom tržištu.

Djelomično, i na kraće razdoblje, može utjecati i gomilanje zaliha proizvoda. Iz Ministarstva objašnjavaju kako je vlada FBiH pri Federalnom ministarstvu trgovine imenovala Vijeće za praćenje cijena u Federaciji BiH.

“Nadležnost Vijeća je, uz ostalo, praćenje rasta cijena za procjenu potrebe propisivanja mjera neposredne kontrole cijena, utjecaj cijena na standard građana, davanje mišljenja o djelovanju mjera ekonomske politike i predlaganje mjera neposredne kontrole cijena ako je indeks potrošačkih cijena veći od 5 posto, a sve u skladu sa Zakonom o kontroli cijena u Federaciji BiH”, zaključili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.

Komentirajte prvi

New Report

Close