Krediti stanovništvu u BiH porasli za milijardu maraka

Autor: Poslovni dnevnik , 18. srpanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Analitičari kažu kako je jedan od uzroka povećane kreditne aktivnosti vezan za tržište nekretnina.

Krediti stanovništvu u Bosni i Hercegovini za godinu dana porasli su za milijardu maraka, službeni su podaci Centralne banke BiH. Kako se navodi u ovim podacima, godišnji rast kredita zabilježen je u sektoru stanovništva za 1,02 milijarde maraka (9,1 posto).

“Godišnja stopa rasta ukupnih kredita u svibnju ove godine iznosila je 9,4 posto, na ukupno 2,11 milijardi maraka. Za privatna poduzeća porasli su za 956,5 milijuna maraka (10,2 posto), za vladine institucije za 55,6 milijuna maraka (10,7 posto), za nefinancijska javna poduzeća za 4,5 milijuna maraka (0,8 posto) i za ostale domaće sektore za 72,6 milijuna maraka (39,7 posto)”, navodi se u podacima.

Predrag Mlinarević, profesor na Ekonomskom fakultetu u Istočnom Sarajevu, kaže za Nezavisne novine da je jedan od uzroka povećane kreditne aktivnosti vezan za tržište nekretnina. “U vrijeme visoke inflacije bilo je isplativo ulagati u nekretnine čija je cijena na tržištu rasla.

To je dovelo do veće vrijednosti odobrenih kredita. Također, rast plaća u javnom sektoru i dijelom u privatni sektor podigao kreditnu sposobnost stanovništva i potaknuo dio kreditne ekspanzije. Uz revolving kreditiranje koje je prisutno u našem gospodarstvu, sačuvana je baza, a navedeni čimbenici predstavljali su nadgradnju kreditne aktivnosti koja je dovela do kreditne ekspanzije”, kazao je Mlinarević.

Ekonomist Slaviša Raković istaknuo je kako je rast kredita konstanta i svakako pokazuje da se rast potrošnje financira i kreditima stanovništvu. “To je sasvim sigurno posljedica rasta inflacije i prije svega rasta cijena na malo. Iako oko tog poskupljenja ne treba raditi dramu jer je to dio desetljeća dugog trenda”, rekao je Raković.

Komentirajte prvi

New Report

Close