Kontroverzni arapski poduzetnik ulazi u najveću investiciju – gradi pravi mali grad u susjedstvu

Autor: Poslovni.hr , 07. kolovoz 2023. u 06:59

Saudijska kompanija Al Shiddi Group kod Ulcinja planira veliki resort.

Arapski investitori pored Ulcinja planiraju sagraditi pravi mali turistički grad.

Kako navodi Pobjeda, memorandum o razumijevanju potpisan je krajem prošloga tjedna između crnogorske vlade, Općine Ulcinj i saudijske kompanije Al Shiddi Group s ciljem razmatranja mogućnosti razvoja turističkog kompleksa na dijelu rta Mavrijan u Ulcinju.

Ova saudijska kompanija u susjednu je BiH došla prije 15 godina, posredstvom bivšeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, čiji je Sula iman Al Shiddi, kako tvrde, kućni prijatelj. Mediji ga optužuju za pranje novca i izvlačenje 36 milijuna eura iz kompanije Magros veletrgovina, koju je privatizirao 2006. godine, te za skrivanje suvlasnika u Sarajevo City Centru (SCC), piše Pobjeda.

Izvanredna lokacija

Premijer Dritan Abazović je nakon potpisivanja u Vili “Gorica” kazao da je ovo veliki dan za Ulcinj i Crnu Goru, objašnjavajući da je brdo Mavrijan, koje se nalazi između Bara i Ulcinja, izvanredna lokacija, s tri strane okružena morem. Prema njegovim riječima, ako do dogovora dođe, Crna Gora će na na toj lokaciji dobiti prestižni resort, koji će imati nekoliko sadržaja turističke i komercijalne prirode.

“Ideja je da Mavrijan bude jedan novi mali grad sa svim sadržajima. Vjerujem da je ovo ozbiljna grupacija, sa svim potrebnim referencama za razvijanje jednog ovakvog projekta. Ovim se otvaraju poslovne mogućnosti i za druge kompanije iz Saudijske Arabije, ali i drugih zemalja”, kazao je Abazović. Dodao je da se dovođenjem brendova stvaraju mogućnosti za nova radna mjesta za crnogorske građane. Predsjednik Al Shiddi grupacije Sulaiman Al Shiddi podsjetio je da već 15 godina posluju u regiji, gdje imaju dobra iskustva te da im je cilj širenje i izvan regije.

“Želim zahvaliti Vladi Crne Gore što nam je dala priliku da realiziramo sjajnu investiciju na Mavrijanu”, rekao je Al Shiddi. On se i zahvalio i ministru kapitalnih investicija Ervinu Ibrahimoviću koji ga je ohrabrio i pozvao da dođe.

“Ovo će biti samo početak i velika mogućnost za arapske investitore na prostoru Crne Gore. Nadam se da ćemo sve prilike realizirati”, poručio je Al Shiddi. Predsjednik Općine Ulcinj Omer Bajraktari izjavio je da se otvara još jedna perspektiva u nizu za taj grad.

“Ovim činom otvaramo možda jedan od najvećih razvojnih potencijala Općiine Ulcinj – brdo Mavrijan. Radujem se suradnji s grupacijom i drugim firmama koje će se priključiti i siguran sam da ćemo na toj lokaciji imati jednu od najvećih investicija, možda i većih od ovih koje danas imamo u Crnoj Gori – Luštica Bay, Portonovi i Porto Montenegro”, zaključio je Bajraktari.

Niz kontroverzi

Sarajevski Dnevni avaz krajem srpnja ove godine objavio je kako je Sulaiman Al Shiddi, bez suglasnosti Nadzornog odbora, ukupnu dobit Magros veletrgovine od 36 milijuna eura izvukao putem pozajmica u svoje druge firme. Pri tome je 59,72 posto kapitala te kompanije kupio neposrednom pogodbom za 677.000 eura preko svojih kompanija sa sjedištem u Rijadu i Zenici. Potom su za 303.000 eura kupili 67 posto udjela u Magros export importu.

130 milijuna

eura uloženo je u Sarajevo City Centar, tvrdio je Al Shiddi

Manjinski dioničari Magrosa, koji sada imaju svega 0,37 posto udjela u kompaniji, a kojima većinski vlasnik sada nudi otkup dionica za 75 eura po dionici što je 50 posto više od knjigovodstvene vrijednosti, tvrde da je Al Shiddi preko istanbulske kompanije Itimat Danismanlik Hizmelteri Insaat Mobilya San izvlačio novac iz sarajevske tvrtke, što ima odlike pranja novca.

Al Shiddi je 2009. počeo izgradnju SCC-a na Marin dvoru, ukupne površine 100.000 kvadrata, koji je otvoren 2014. godine i u koji je, prema tvrdnjama saudijskog investitora, uloženo 130 milijuna eura. Istraživački tim BIRN-a Aleksandar Janev i Mladen Obrenović tvrde da nije poznato tko stoji iza kompanije koja drži trećinu osnivačkog kapitala SCC, a registrirana je na Kajmanskom otočju. Pravi vlasnici navodno su investitori iz Bahreina.

Komentirajte prvi

New Report

Close