Kinezi žele financirati autocestu Banja Luka – Prijedor

Autor: Poslovni dnevnik , 30. srpanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Predstavnici Exim banke izrazili su opredijeljenost za financiranje projekta izgradnje autoceste, ali i drugih infrastrukturnih projekata u ovom entitetu.

Ministar prometa i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predstavnici kineske Exim banke i kompanije “SDHS-CSI BH” razgovarali su u Banjoj Luci o izgradnji dionice autoputa Banja Luka – Prijedor i istakli da je neophodno da se aktivnosti provode kontinuirano.

Na sastanku je razgovarano o usuglašavanju potrebnih aktivnosti i procedura, definiranju dodatnih uvjeta i narednim koracima vezanim za izgradnju ove autoceste, sukladno potpisanom ugovoru o koncesiji, priopćeno je iz Ministarstva prometa i veza RS-a, prenosi portal Indikator.

Predstavnici Exim banke izrazili su opredijeljenost za financiranje projekta izgradnje autoceste, ali i drugih infrastrukturnih projekata u ovom entitetu.

Čubrilović i predstavnici ove banke i tvrtke “SDHS-CSI BH” potvrdili su dosadašnju uspješnu suradnju i naveli da se kontinuirano provode potrebne aktivnosti i procedure s ciljem realizacije projekta u predviđenom roku.

Vlada Republike Srpske dodijelila je u prosincu 2018. godine “SDHS-CSI BH” koncesiju za izgradnju autoputa Banja Luka-Prijedor-Novi Grad, na period od 30 godina, ukupne vrijednosti 297 milijuna eura.

Ugovorom o koncesiji za izgradnju autoceste Banja Luka-Prijedor definirano je da će autocesta biti duga 42,2 kilometra, s profilom od tri prometne trake u svakom smjeru i razdjelnim pojasom između. Očekuje se da će kineska tvrtka od koncesije naplatom cestarina zaraditi oko 975 milijuna eura.

Početak izgradnje autoputa Banja Luka – Prijedor dogodio se u studenome 2021. Ministar prometa i veza RS Nedeljko Čubrilović rekao je u studenome prošle godine da se završetak radova očekuje u proljeće 2026.

Komentirajte prvi

New Report

Close