Kineske kompanije ulažu 4,7 milijardi eura samo u prvih pet mjeseci. Ovo su glavni poslovi

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2024. u 05:44
Ministrica energetike Đedović Handanović potpisala je s Kinezima dva sporazum/Emijo

Tri najavljene investicije sasvim će promijeniti energetski miks Srbije.

Samo u prvih pet mjeseci ove godine dogovorene su nove kineske investicije u srpsku energetiku vrijedne čak 4,7 milijardi eura.

Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je ovih dana s kineskim kompanijama dva sporazuma koja će omogućiti nove kineske investicije u srpski energetski sektor, ukupne vrijednosti približno 2,7 milijardi eura, priopćilo je ministarstvo.

Đedović Handanović je s kompanijom China Energy International Group potpisala Okvirni sporazum o projektu izgradnje postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a s kompanijom Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology Memorandum o razumijevanju o ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije, prenosi agencija Beta.

Nova rafinerija
Ministrica je istaknula da se ovim sporazumima otvara novo poglavlje u suradnji dviju zemalja u sektoru energetike i osiguravaju izravne investicije kineskih kompanija koje imaju veliki značaj za našu energetsku sigurnost i energetsku tranziciju.

Ona je navela da prvi dokument predviđa izgradnju postrojenja za preradu nafte i naftnih derivata u Smederevu, a novi pogon za proizvodnju derivata nafte u skladu s najvišim tehnološkim, ekološkim i standardima kvalitete proizvoda u EU.

Prema njezinim riječima, ukupni iznos ulaganja u Smederevu procijenjen je na približno 2,4 milijarde eura, a planirano je direktno zapošljavanje 700 ljudi, a posredno angažiranje približno 2400 radnika. Realizacija ovog projekta doprinijet će smanjenju energetske ovisnosti, ali i povećanju BDP-a Srbije, dodala je, a prenijelo je ministarstvo u priopćenju.

Đedović Handanović je objasnila da memorandum potpisan s Hunan Rich Photovoltaic Science & Technology predviđa investiciju ove kineske kompanije u tvornicu solarnih panela kapaciteta 1 GW u Paraćinu i izgradnju solarne elektrane snage 200 MW.

“Planirano je da tijekom tri godine u pogon za proizvodnju solarnih panela bude uloženo 30 milijuna eura i zaposleno 180 radnika. Dodatno, ova kompanija će uložiti 280 milijuna eura u izgradnju solarne elektrane u Srbiji”, rekla je ministrica.

Veleposlanik NR Kine u Srbiji Li Ming poručio je da su energetika i energetska tranzicija u sektorima u kojima su dvije zemlje već ostvarile uspješne rezultate i da će u budućnosti još više surađivati.

“Suradnja u ovim sektorima već je dala uspješne rezultate. Kineske investicije u obnovljive izvore energije omogućit će Srbiji više čiste energije i pomoći u postizanju ugljične neutralnosti. Nadam se da će u budućnosti biti još više mogućnosti za zapošljavanje i korištenje naprednih tehnologija i da će biti više projekata u sektoru obnovljivih izvora energije”, rekao je veleposlanik.

U sklopu prošlotjedne posjete kineskog predsjednika Xi Jinpinga Srbiji, ranije je potpisan Memorandum o razumijevanju u području geologije i rudarstva između Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva prirodnih resursa Kine.

Investicija u Boru
Podsjetimo, početkom godine potpisan je još jedan važan sporazum kojim su najavljene velike investicije u obnovljive izvore energije i zeleni vodik u Boru. Ministarstvo rudarstva i energetike, u ime Vlade Srbije, potpisalo je tada memorandum o razumijevanju s kineskim kompanijama Shanghai Fengling Renewables i Serbia Zijin Copper.

Predviđa ulaganja od dvije milijarde eura u vjetroelektrane i solarne elektrane, ukupne snage 2000 MW, te postrojenje za proizvodnju zelenog vodika. Bio bi to prvi takav pogon u Srbiji, a planirana je proizvodnja od 30.000 tona godišnje.

Projekt za 2000 MW i elektrolizer trenutno je najveći u sektoru zelene energije u Srbiji. Sljedeći po veličini je prijedlog za 1000 MW solarne energije sa skladištem, koji je u fazi pregovora. Početak izgradnje planiran je za prvi kvartal 2025. godine, a prva faza (700 MW) trebala bi biti gotova do sredine 2026. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close