Kina od 2014. u Srbiju uložila više od šest milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr , 11. rujan 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Kineske tvrtke u Srbiji zapošljavaju oko 31.000 radnika, od čega je 45 posto vezano uz autoindustriju.

Kina je od 2014. do 2023. godine u Srbiju uložila više od šest milijardi dolara, rekao je državni tajnik u Ministarstvu unutarnje i vanjske trgovine Srbije Stevan Nikčević. On je na konferenciji posvećenoj trgovinsko-ekonomskoj suradnji Srbije i kineske provincije Shandong rekao da je zahvaljujući sporazumu o slobodnoj trgovini s Kinom ove godine olakšana trgovina za više od 60 posto proizvoda.

Brza željeznica

Budući da razvoju trgovine prethodi razvoj infrastrukture, Nikčević je podsjetio na projekte koji se u Srbiji realiziraju uz pomoć tvrtki iz provincije Shandong, poput autoputa Beograd-Zrenjanin i Zrenjanin-Novi Sad, brze ceste Iverak-Lajkovac, i dionice autoputa Beograd-Niš, prenosi Nova ekonomija.

Kompanije koje dolaze iz Shandonga završile su više od 50 kilometara na Koridoru 11, deonice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig, podsjetio je Nikčević.

“Slijedi otvaranje zajedničkog centra Shandong kinesko-europske brze željeznice i dolazak brzog specijaliziranog vlaka iz provincije Shandong. Ovaj teretni vlak koji prevozi repromaterijal potreban je tvornici guma Linglong”, rekao je Nikčević.

Dodao je da će dolazak te kompanije i uspostavljanje zajedničkog centra kinesko-europske brze željeznice u Srbiji poboljšati ukupne kapacitete logističkih usluga China Railway Expressa.

Time će se dodatno poboljšati mogućnost skladištenja robe iz Kine u Europu, a Srbija će postati važno logističko čvorište u ovom dijelu Europe, rekao je Nikčević.

Dušan Kozarev, glavni tajnik Ministarstva vanjskih poslova Srbije, rekao je na konferenciji da danas “gotovo da nema područja koje nije dotakla srpsko-kineska suradnja, uključujući i onu na lokalnoj razini”.

To, rekao je, potvrđuje i susret srpsko-kineske poslovne zajednice na skupu o trgovinskoj saradnji Srbije i jedne od najbogatijih provincija Shandong, čije kompanije svojim poslovanjem aktivno doprinose ekonomskom razvoju zemlje, kao što su kao Linglong.

“Kao zemlja obuhvaćena inicijativom Pojas i put te aktivni sudionik China Innovation and Entrepreneurship Seminar (CIES), možemo se pohvaliti uspostavom i planiranim direktnim linijama između naših gradova, povezanim teretnim linijama između Kine i Europe te brojnom infrastrukturom i projektima, robnom razmjenom od 5,6 milijardi eura u 2023. godini, kao i pozicijo, Kine kao najvećeg inozemnog ulagača već tri uzastopne godine s kumulativnom vrijednošću od šest milijardi eura”, rekao je Kozarev. Dodao je da su kineski investitori u manje od dvije godine povećali broj novootvorenih maloprodajnih objekata u Srbiji za gotovo petinu. Kineske tvrtke danas zapošljavaju oko 31.000 radnika, od čega je 45 posto vezano uz autoindustriju, rekao je Kozarev.

Srbijanski ministar informiranja i telekomunikacija Dejan Ristić podsjetio je da je Kina jedan od najvažnijih gospodarskih partnera i jedan od najvećih investitora u srpsko gospodarstvo.

Dodao je da je na konferenciji o gospodarsko-trgovinskoj suradnji i razmjeni između Kine (Shandong) i Srbije sudjelovalo preko 50 kompanija (od dobavljača do ponuđača) i preko 80 kompanija iz Srbije koje prepoznaju važnost vlada obje zemlje i drugih institucija.

Važni trgovinski partneri

Kineski veleposlanik u Srbiji Li Ming rekao je da su u svibnju ove godine, tijekom posjeta predsjednika Kine Srbiji, donesene važne odluke i rezultati koji se tiču trgovine i gospodarstva.

“Vidimo da je bilateralna trgovina Kine i Srbije porasla osam puta u poslednjih 10 godina, a izvoz iz Srbije u Kinu će se povećati 180 puta 2023. godine. Izravna ulaganja Kine u Srbiju iznose 1,37 milijardi eura. Kina je postala drugi najveći trgovinski partner Srbije i glavni izvor investicija. Prema statističkim podacima, kineske kompanije otvorile su više od 20.000 radnih mjesta u Srbiji, a posljednjih godina provincija Shandong je sve više uključen u Srbiju kroz ulaganja”, rekao je Ming.

Komentirajte prvi

New Report

Close