Kanton Sarajevo ove godine kreće u izgradnju automatizirane tvornice peleta

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2022. u 22:00
Foto: Ivica Galović/PIXSELL

Na dnevnom redu sljedeće sjednice vlade Kantona Sarajevo naći će se Prijedlog odluke o provođenju studije opravdanosti za izgradnju tvornice peleta.

Izaslanstva Ministarstva gospodarstva Kantona Sarajevo i KJP Sarajevo-šume, s ciljem istraživanja tržišta posjetila su tvrtku Kovan M.I. iz Gračanice, odnosno postrojenje za proizvodnju peleta u Olovu.

Adnan Delić, kantonalni ministar gospodarstva, rekao je da njegovo ministarstvo do kraja godine planira osnivanje tvornice za proizvodnju peleta.

“Naš je plan da otvorimo potpuno automatiziranu tvornicu za proizvodnju peleta na području Kantona Sarajeva, kako bi zaokružili proces proizvodnje i korištenja te vrste ogrjeva od drva koje je jedan od najrasprostranjenijih i najkvalitetnijih resursa u našem kantonu, te stanovnike kantona opskrbili prihvatljivijim izvorima energije”, izjavio je Delić.

Prema njegovim riječima, tvrtka Kovan M.I. ima zaokružen proces proizvodnje peleta i jedina u BiH nudi izgradnju tvornice za pelete po sistemu “ključ u ruke”.

“Riječ je o BiH proizvodu tako da će i naš projekt biti u potpunosti domaća proizvodnja”, objasnio je Delić.

Na dnevnom redu sljedeće sjednice vlade Kantona Sarajevo naći će se Prijedlog odluke o provođenju studije opravdanosti za izgradnju tvornice peleta, te će se krenuti s pripremnim aktivnostima kako bi se uskoro postavili temelji prve tvornice peleta u vlasništvu Kantona Sarajevo.

Samir Omerović, direktor tvrtke Sarajevo-šume, rekao je da kanton ima sve potrebne resurse da krene u izgradnju tvornice za proizvodnju peleta.

Omerović je istaknuo da je, kako bi projekt prve kantonalne tvornice peleta postigao maksimalnu učinkovitost i dugoročnu održivost, nužno unaprijediti tehnološki proces u iskorištavanju šuma, kao i upravljanje šumama u tom kantonalnim poduzeću, što se planira već sljedećih dana.

Delić je dodao kako je osnivanje tvornice peleta jedan od projekata koji dugoročno znače unaprjeđenje kvalitete okoliša te da je vrijeme da Kanton Sarajevo ima vlastitu tvornicu kako bi građani dobili najkvalitetnije pelete po povoljnijim cijenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close