Kanađani na lokaciji u Srbiji pronašli ležišta bakra i zlata

Autor: Poslovni dnevnik , 18. rujan 2024. u 07:00
Preliminarna ekonomska procjena Dundee Precious Metala sugerira da će izgradnja rudnika započeti 2026. godine, a da bi prva proizvodnja zlata mogla početi u prvoj polovici 2028./Shutterstock

Rezultati pokazali 63 metra sa sadržajem bakra od 1,74%, 2,18 grama zlata i 9,04 grama srebra po toni.

Kanadska kompanija Dundee Precious Metal (DPM) objavila je da je otkrila ležišta zlata i bakra na novim lokacijama, u blizini svog projekta Čoka Rakita koji se nalazi na području općine Žagubica, u Braničevskom okrugu u središnjoj Srbiji.

Rezultati na lokalitetima Dumitru Potoko i Fransen, koji se nalaze oko kilometar od projekta Čoka Rakita, pokazali su 63 metra sa sadržajem bakra od 1,74%, 2,18 grama zlata po toni i 9,04 grama srebra po toni.

Nastavlja se bušenje
U priopćenju se navodi da će se bušenja nastaviti na lokacijama koje imaju dozvolu, a to su Čoka Rakita, Potaj Čuka i Pešter Jug. “Uzbuđeni smo zbog potencijala istraživanja zlata i bakra visokog stupnja na nalazištima Dumitru Potok i Frasen”, rekao je David Rae, predsjednik i glavni izvršni direktor DPM-a. Zatim je dodao:

“Ovi novi rezultati naglašavaju visokokvalitetnu prirodu onoga što vidimo iz naših istraživačkih aktivnosti i potvrđuju veliki potencijal za daljnju mineralizaciju zlata i bakra u Čoka Rakiti i okolnim mjestima s dozvolama za istraživanje.”

U prosincu prošle godine kanadska je tvrtka izvijestila o prvoj procjeni mineralnih resursa od čak 1,78 milijuna unci zlata (nešto više od 50 tona). I prije ovih novih otkrića, preliminarna ekonomska procjena pokazala je da bi tvrtki bilo isplativo otvoriti rudnik u Čoka Rakiti.

Dionice rastu zbog vijesti iz Srbije

Cijena dionice DPM-a raste od prošle godine, osobito od otkrića visokokvalitetnog zlata i bakra u Čoka Rakiti.

U svibnju je kanadska tvrtka objavila preliminarnu ekonomsku procjenu projekta Čoka Rakita, odnosno otvaranja rudnika. U preliminarnoj ekonomskoj procjeni tvrtka je predložila izgradnju podzemnog rudnika s godišnjim kapacitetom prerade 850.000 tona rude. Početni životni vijek rudnika procjenjuje se na deset godina. Rudnik bi proizvodio 129.000 unci zlata godišnje.

Procijenjena neto sadašnja vrijednost nakon oporezivanja projekta s diskontom od 5% je 588 milijuna USD, a interna stopa povrata je 33%. Neto sadašnja vrijednost predstavlja procijenjenu sadašnju vrijednost budućih prihoda umanjenu za troškove nastale tijekom životnog vijeka rudnika. Procjena pokazuje da je otvaranje rudnika Čoka Rakita isplativo za tvrtku.

Ipak, bez obzira na optimistična otkrića, trebat će vremena da bi se doista i došlo do prvih ozbiljnijih iskopanih količina rude.

Preliminarna ekonomska procjena sugerira da će izgradnja rudnika započeti 2026. godine, a da bi prva proizvodnja zlata mogla početi u prvoj polovici 2028. godine. Otvaranje rudnika koštalo bi 381 milijun dolara.

Dionicama DPM-a trguje se na burzi u Torontu. Prema podacima s Bloomberg terminala, cijena dionice DPM-a bila je u porastu u protekloj godini, osobito od otkrića visokokvalitetnog zlata i bakra u Čoka Rakiti, preliminarne ekonomske procjene i novih otkrića u blizini Čoka Rakite u srijedu.

Zlato u usponu
Cijena zlata krajem protekloga tjedna je dosegnula rekordnu visinu. Zlato je u petak poraslo za 0,5% na 2570 dolara za uncu, na putu za tjedni rast od gotovo 3%.

DPM je kanadska međunarodna kompanija za rudarenje zlata koja se bavi nabavom, istraživanjem, razvojem, rudarenjem i preradom plemenitih metala. Realizira projekte u Ekvadoru, Bugarskoj i Srbiji.

Kompanija je prisutna u Srbiji od 2004. godine. Kako je za Bloomberg Adria ranije rečeno u Ministarstvu rudarstva i energetike, ta tvrtka ima njihovu dozvolu za istraživanja na području Petrovca ​​na Mlavi, Bora i Majdanpeka.

Čoka Rakita nalazi se u općini Žagubica, oko tri kilometra jugoistočno od projekta zlata Timok, koji također izvodi ova kanadska tvrtka, a čija su istraživanja kompanija pauzirala nakon otkrića u Čoka Rakiti. Veliko nalazište zlata na tom području otkriveno je krajem 2022. godine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close