Jesu li Mađari spas za Rudnike željezne rude Ljubija?

Autor: Poslovni.hr , 26. kolovoz 2024. u 22:00
Foto: Shutterstock

Mađarska kompanija Mezei-Vill zainteresirana za ulaganje u rudarsku proizvodnju i eksploataciju željezne rude.

Vijest da je mađarska kompanija Mezei-Vill zainteresirana za ulaganje u rudarsku proizvodnju i eksploataciju željezne rude u Prijedoru obradovala je predstavnike i radnike Rudnika željezne rude Ljubija, koji u tome vide spas i priliku da stanu na noge, prenosi Glas Srpske.

Kako je već najavljeno, predstavnici ove mađarske kompanije nedavno su se u Banjoj Luci sastali s ministrom rudarstva i energetike Republike Srpske Petrom Đokićem i iskazali interes za uspostavljanje suradnje u oblasti rudarstva, kao i sudjelovanje u pojedinim solarnim projektima. projekata koji se trenutno realiziraju u Srpskoj.

Nužna dokapitalizacija

Đokić je pružio punu podršku budućim projektima i aktivnostima od zajedničkog interesa i tom prilikom istakao da će resorno ministarstvo biti na raspolaganju za svu pomoć u ostvarivanju tih ciljeva, u skladu sa nadležnostima i važećim propisima u Srpskoj.

Tehnički direktor Rudnika željezne rude (RŽR) Ljubija Stanko Vujković istakao je za Glas Srpske da ova kompanija ne može oživjeti bez ovlaštenog partnera koji će izvršiti određenu dokapitalizaciju i ući u ozbiljnu priču kada je u pitanju proizvodnja rude, a to je razlog zašto je suradnja s mađarskom tvrtkom bila izuzetno važna.

“U Ljubiji ima negdje blizu 50 milijuna deklariranih tona rude. Međutim, ona trenutno ne zadovoljava kvalitetom tehnološkog procesa – rekao je Vujković, ističući da bi formiranje interfabrike u Ljubiji s ozbiljnim partnerom promijenilo sliku. Podsjetio je da RŽR Ljubija prihode ima isključivo od raspodjele dobiti zajedničkog poduzeća ArcelorMittal Prijedor, koje je s indijskim partnerom osnovano 2004. godine.

“Ta tvrtka, odnosno njihov sektor proizvodnje ruda i čelika je u vrlo teškoj situaciji, tako da u posljednje tri godine nismo dijelili dobit. Još ne znamo hoćemo li ga podijeliti za prošlu godinu. U rujnu bi trebala biti zajednička sjednica i nadam se da ćemo uspjeti dogovoriti raspodjelu dobiti za prošlu godinu kako ne bismo došli u situaciju da moramo nadoknađivati gubitak na teret osnovne kapitala i slično – istaknuo je Vujković.

Dodao je kako se unatoč ovim problemima sve obveze RŽR Ljubija, gdje je trenutno zaposleno dvadesetak ljudi, redovito podmiruju.

“Opstajemo zahvaljujući novcu koji smo uspjeli spremiti na račun iz prošlog razdoblja i za isplatu plaća – rekao je Vujković.

Proizvodnja u RŽR Ljubija kod Prijedora trebala je biti ponovno pokrenuta prošle godine nakon tri desetljeća, no tome su se ispriječile turbulencije na tržištu čelika u Europskoj uniji, iako je prema Vujkovićevim riječima sve bilo spremno.

Veze sa Zenicom

“U Ljubiji je proizvedeno čak 40.000 tona metala, koji sada u suštini nitko neće otkupljivati, jer je integralna proizvodnja čelika s aspekta visokih peći u Europi u velikoj krizi i pred gašenjem – pojasnio je Vujković.

Stanko Vujković je istakao da je sudbina zeničke Željezare, koja je kritična, povezana sa RŽR Ljubija, odnosno ArcelorMittal Prijedor.

“Naša ruda je bila isključivo vezana za projekt iz Zenice, tako da u ovom trenutku ne možemo ništa prognozirati – kazao je Vujković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close