Izvoz naoružanja i vojne opreme iz susjedne države skočio 37 posto

Autor: Poslovni.hr , 21. kolovoz 2024. u 12:40
Foto: Shutterstock

Uvezeno je vojnog oružja, revolvera i njihovih dijelova u vrijednosti od 7,5 milijuna maraka, a streljiva u vrijednosti od sedam milijuna maraka.

Namjenska odnosno vojna industrija i ove se godine pokkazuje kao rijetka svijetla točka ekonomije Bosne i Hercegovine.

Naime, vojna industrija u BiH je u prvih šest mjeseci ostvarila devizni promet od 309 milijuna maraka, a izvoz je iznosio 238 milijuna maraka, što je za 37 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je uvoz 82 posto veći i iznosio je 71 milijun maraka. Iako u padu, i dalje bilježi visok postotak – 334 posto, navodi se u analizi Vanjskotrgovinske komore BiH. “Obujam razmjene namjenske proizvodnje Bosne i Hercegovine bilježi kontinuirani rast, te je u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine iznosio 45 posto”, ističu iz Komore, prenosi portal Indikator.ba.

Najviše se izvozilo streljiva u vrijednosti od 174,38 milijuna maraka, što je 73 posto ukupnog uvoza, te eksploziva u vrijednosti od 59,14 milijuna maraka ili 24 posto i vojnog naoružanja u vrijednosti od 4,42 milijuna maraka ili 1,8 posto ukupnog izvoza u ovoj industriji. Vodeći izvozni partneri namjenske proizvodnje su SAD – 23 posto, Srbija 11 posto, Turska 10 posto te Slovačka i Bugarska po 9 posto.

U analizi je navedeno da je u prvih šest mjeseci u Bosnu i Hercegovinu uvezeno najviše eksploziva u vrijednosti od 56,66 milijuna maraka, a riječ je o sirovini za proizvodnju finalnih proizvoda.

Uvezeno je vojnog oružja, revolvera i njihovih dijelova u vrijednosti od 7,5 milijuna maraka, a streljiva u vrijednosti od sedam milijuna maraka.

Najveći uvoz namjenskih proizvoda zabilježen je iz SAD-a, Srbije, Egipta, Hrvatske i Turske. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

<p>Kakav je to članak?</p>

New Report

Close