Izravna strana ulaganja u zemlje Zapadnog Balkana do srpnja 2020. smanjena za 40 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2021. u 22:00
Najosjetljiviji sektor bila je prerađivačka industrija/SHUTTERSTOCK

Diljem regija središnje, istočne i jugoistočne Europe kapital za greenfield ulaganja pao je za 23 posto.

Priljev izravnih stranih ulaganja (FDI) u 23 ekonomije središnje, istočne i jugoistočne Europe smanjen je za 58 posto u prvih šest mjeseci 2020. u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Ali Zapadni Balkan imao je znatno manji pad od 40 posto, pokazuje nova analiza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, izvještava Indikator.ba.

Globalno, pad izravnih stranih ulaganja iznosi 49 posto, prema podacima Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD). Također se navodi da je u zemljama središnje i istočne Europe, članicama EU, pad stranih ulaganja počeo 2019. godine, nakon što se završilo trogodišnje razdoblje rasta.

Diljem regija središnje, istočne i jugoistočne Europe kapital za greenfield ulaganja pao je za 23 posto, dok je globalni pad u prvoj polovici 2020. godine iznosio 34 posto.

Prema analizi austrijskog Neovisnog instituta, najosjetljiviji sektor na recesiju, kada je riječ o priljevu izravnih stranih ulaganja i greenfield ulaganjima, bila je prerađivačka industrija.

Na globalne lance vrijednosti negativno su utjecali šokovi ponude i potražnje, kao i poremećaji u proizvodnji, trgovini i lancima opskrbe.

Međutim, europski lanci vrijednosti mogli bi se uskoro oporaviti od početnih šokova, a međunarodni ulagači nisu pod pritiskom da se odluče za skupa preseljenja, navodi se u analizi.

Komentirajte prvi

New Report

Close