Inflacija u BiH dva postotreći mjesec zaredom

Autor: Poslovni dnevnik , 04. srpanj 2024. u 22:00
Foto: Pixabay

U svibnju ove godine u odnosu na svibanj prošle godine najviše su poskupjele ugostiteljske i hotelske usluge za 7,1 posto.

Inflacija u Bosni i Hercegovini u svibnju je ostala na dva posto, što je treći mjesec zaredom da je na ovoj razini, piše Indikator.ba.

U svibnju ove godine u odnosu na svibanj prošle godine najviše su poskupjele ugostiteljske i hotelske usluge za 7,1 posto, zatim ostale robe i usluge, pet pošta, prijevoz za 4,5 posto itd.

Pad cijena od 7,4 posto zabilježen je kod odjeće i obuće. Na mjesečnoj razini, u svibnju u odnosu na travanj ove godine, cijene su niže za 0,2 posto, na što je presudno utjecao pad cijene prijevoza od jedan posto s obzirom na niže svjetske cijene energenata.

I na mjesečnoj razini najviše su poskupjeli hoteli i restorani, a najveći pad bilježe prijevoz te odjeća i obuća. U razdoblju siječanj – svibanj 2024. u odnosu na isto razdoblje prošle godine inflacija je također iznosila 2,0 posto.

Centralna banka BiH je u nedavnim brzim projekcijama navela da očekuje godišnju inflaciju od 2,6 posto, što je za 0,3 postotna boda niže od kruga srednjoročnih projekcija iz studenog 2023 Banka očekuje postupno slabljenje inflatornih pritisaka do kraja projekcijskog horizonta. 

Komentirajte prvi

New Report

Close