Grad Beograd na listi najvećih dužnika EPS-a

Autor: Poslovni.hr , 03. rujan 2024. u 06:59

Na novom popisu 20 najvećih dužnika došlo je do promjena – na njemu više nema Telekoma Srbije.

Veliki broj državnih poduzeća ima velike dugove za struju, a među 10 najvećih je i Grad Beograd čija dugovanja EPS-u iznose oko 804 milijuna dinara ili 6,9 milijuna eura, objavio je danas portal Nova.rs.

Na novom popisu 20 najvećih dužnika došlo je do promjena – na njemu više nema Telekoma Srbije. Krajem prošle godine ta je državna tvrtka bila dužna oko 11 milijuna eura. Prvo mjesto na listi i dalje zauzima Željezara Smederevo u stečaju, čiji dug premašuje 4,6 milijardi dinara, što je gotovo 40 milijuna eura. Tu su i Željeznička infrastruktura Srbije, Energetika iz Kragujevca, JP PEU “Resavica”, “Politika”… Na listi su i JKP “Toplana” Bor, Beogradski vodovod i kanalizacija, Beogradske Elektrane, Vaterpolo klub Partizan, “Azotara” iz Pančevca…

Nakon što je portal Nova.rs objavio listu najvećih dužnika krajem 2023. godine, EPS je odlučio da ovu informaciju proglasi tajnom i da je ubuduće ne objavljuje. Razlog je očito bila informacija da se na tom popisu našao i Telekom, zbog čega je reagiralo Povjerenstvo za kontrolu državnih potpora, kojemu je podnesena inicijativa za reviziju neplaćanja računa za struju. Dobit Elektroprivrede Srbije u prvom polugodištu iznosila je oko 280 milijuna eura (32,8 milijardi dinara), što je oko 80 milijuna eura (9,4 milijarde dinara) više od plana, objavila je u ponedjeljak ta kompanija. Financijsko izvješće o šestomjesečnom poslovanju usvojila je Skupština EPS-a.

Ministrica rudarstva i energetike i predstavnica osnivača u Skupštini EPS-a Dubravka Đedović Handanović istaknula je da je vrlo značajno što je ovakav financijski rezultat ostvaren u vrijeme kada su cijene električne energije za komercijalne kupce značajno smanjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close