FERK odbio dati suglasnost za korekciju cijena EPBiH

Autor: Poslovni dnevnik , 01. svibanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

EPBiH je prije tri tjedna podnijela FERK-u zahtjev za promjenu cijena električne energije s prijedlogom modela formiranja cijena.

Članovi Regulatorne komisije za energiju u Federaciji BiH (FERK) odbili su dati suglasnost na zahtjev JP Elektroprivreda BiH za korekciju cijena električne energije, piše Klix.ba.

Odluka je donesena jednoglasno, a prethodila joj je temeljita analiza stručnih službi FERK-a.

Naime, navedeni prijedlog nije u skladu s člankom 18. stavak (1) Pravilnika o metodologiji za utvrđivanje cijena za opskrbu krajnjih kupaca električnom energijom kod javnog i rezervnog opskrbljivača, koji između ostalog propisuje da javni opskrbljivač dužan je voditi računa o izbjegavanju naglih promjena cijena kod krajnjih kupaca koji se opskrbljuju od javnog opskrbljivača.

Nadalje, člankom 15. stavak (2) Pravilnika propisano je da troškovi opskrbe iznose najviše 15% ukupnih troškova nabave energije za opskrbu krajnjih kupaca, a na temelju dostavljenih podataka za razdoblje od 10.6. godine do 31.12.2024. 2010. godine utvrđeno je da je taj trošak veći od 15%, što nije u skladu s metodologijom.

Budući da uz prijedlog cijene nisu dostavljeni podaci o planiranoj potrošnji električne energije unutar pojedinih blokova (zeleni, plavi, crveni), dostavljena je informacija o prijedlogu povećanja ukupne cijene usluge javnog opskrbljivača za kupce iz kategorije potrošnje kućanstva 9,8%, kao i predloženo poskupljenje energije od 19% nije moguće provjeriti pa samim tim ni potvrditi.

Podsjećamo, EPBiH je prije tri tjedna podnijela FERK-u zahtjev za promjenu cijena električne energije s prijedlogom modela formiranja cijena.

Predloženi model uključuje tri tarife – zelenu, plavu i crvenu, koje bi se primjenjivale u obračunu ovisno o količini utrošene električne energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close