FBiH na korak do neradne nedjelje, no bit će i iznimaka

Autor: Poslovni dnevnik , 20. svibanj 2024. u 18:00
Ako oba parlamentarna doma prihvate prijedlog zakona, on može stupiti na snagu/Shutterstock

Ako oba parlamentarna doma prihvate prijedlog zakona, on može stupiti na snagu.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je Prijedlog zakona o unutarnjoj trgovini kojim je, između ostalog, propisano da nedjelja i praznici moraju biti neradni za djelatnike u trgovini.

Predlaže se da se neradna nedjelja ne odnosi na cvjećarnice, pekare, suvenirnice, objekte tradicijskih i starih zanata, kao i prodajne objekte koji se nalaze unutar ili su sastavni dio željezničkih i autobusnih kolodvora te zračnih luka, benzinskih postaja, bolnice, hoteli, kulturni prostori i sakralni objekti, muzeji i parkovi prirode, groblja i specijalizirane trgovine vezane uz prodaju na grobljima.

Dom naroda potvrdio je odluku Zastupničkog doma, ali to još ne znači da se može početi primjenjivati zakon. Slijedi javna rasprava, nakon koje će entitetska vlada usvojiti Nacrt zakona o unutarnjoj trgovini, koji će biti upućen u parlamentarnu proceduru, prenosi Fena.

Ako oba parlamentarna doma prihvate prijedlog zakona, on može stupiti na snagu.

Komisija za ekonomsku i financijsku politiku Zastupničkog doma Parlamenta FBiH konstatirala je krajem veljače ove godine da pri razmatranju uvođenja neradne nedjelje i praznika za radnike u trgovini treba uzeti u obzir iskustva drugih europskih zemalja. račun.

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine pozdravio je namjeru Vlade da nedjelja i praznici budu neradni za radnike u trgovini. Resorni ministar Amir Hasičević (NS) ranije je izjavio kako je cilj harmonizirati tržište jer je u pojedinim općinama/gradovima u FBiH već propisano da radnici u trgovini ne rade nedjeljom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close