Zaustavili proizvodnju i otpustili radnike: Našli se pred stečajem zbog pogrešno obračunate trošarine

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2020. u 13:02

Uprava za indirektno oporezivanje smatra da je Euro Lab uvezao konzumni alkohol za kojeg je trošarina obvezna te je blokirala račun kompanije.

Prije više od mjesec dana, donedavno uspješna kompanija Euro Lab iz Banja Luke morala je zaustaviti cjelokupnu proizvodnju sredstava za dezinfekciju, čišćenje i higijenu, te otpustiti 20-ak radnika.

Za preostalih 30-ak zaposlenika neizvjesno je hoće li i oni uskoro ostati bez posla. Međutim, sve to nema veze s utjecajem korona krize na gospodarstvo, izvještava Srpskainfo.

Riječ je o blokadi računa i stečaju pred koji je tu kompaniju dovela naplata trošarine, odnosno odluke i postupci Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) u posljednje tri godine.

Jednako dugo se Uprava kompanija Euro Lab, koje je najveći proizvođač sredstava za čišćenje vjetrobranskih stakala u BiH, bori da dokaže kako su carinske službe UIO BiH pogriješile kada su im krajem 2017. kontrolirale jedan uvoz koncentrata kojeg koriste u proizvodnji, a potom izdale mišljenje da je riječ o alkoholu i takvo mišljenje primijenili retroaktivno za još osam uvoza.

Time su im naknadno obračunali čak oko četiri milijuna KM (oko dva milijuna eura) davanja, koje treba platiti na ime uvozne trošarine i razlike PDV-a.

Sporna carinska kontrola

Kako za Srpskainfo objašnjavaju iz Euro Laba, oni godinama, kao i druge kompanije u BiH, za proizvodnju uvoze koncentrat koji je sredstvo protiv smrzavanja na bazi etilnog alkohola, na kojeg se ne plaća trošarina.

Međutim, nakon carinske kontrole u studenome 2017. UIO je dao mišljenje da je riječ o alkoholu za konzumaciju, a na koji treba platiti trošarinu od 15 KM po litri, i to retroaktivno, a uz pravo na povrat iznosa trošarine i PDV-a. Jedinstvenog stava o tome je li baš tako trebalo biti, sudeći i po dokumentima u koje je Srpskainfo imala uvid, nema ni u UIO-u.

30

preostalih zaposlenika Euro Laba ne zna hoće li uskoro ostati bez posla

“Tu je krenuo problem na koji su utjecali i propusti u njihovim službama, zanemarivanje činjenica o sredstvu kojeg smo uvezli, te to da u BiH nisu doneseni i usklađeni svi potrebni propisi u ovom području. Za taj problem do danas nema rješenja ili volje da se on riješi, iako je to presedan.

‘Plati pa vrati’ je slučaj kakav se još nije dogodio i koji nas je doveo u situaciju da moramo ugasiti proizvodnju i otpuštati radnike.

To se dogodilo nakon što nam je početkom srpnja ove godine UIO blokirao račun, uzeo sredstva s računa i kupcima poslao obavještenje o blokadi. I to nakon što su naši radnici u ožujku radili preko svake mjere proizvodeći dezinfekcijska sredstva kada su bila najpotrebnija”, kaže Vladan Paspalj, pomoćnik direktora Euro Laba.

Olakšice za proizvođače

Sve dokaze koje su u prethodne tri godine sakupili predali su i Sudu BiH, uz tužbu, ali svjesni su, kažu, da će do odluke suda izgubiti i tržište, i posao, i zaposlenike. Iz UIO BiH kažu da je Miro Džakula, direktor UIO-a, osnovao posebno povjerenstvo za taj predmet. U međuvremenu, Upravni odbor UIO-a donio je olakšice prilikom nabave alkohola namijenjenog za proizvodnju sredstava za dezinfekciju.

Ako budu prihvaćene izmjene iz prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH onda će domaćim proizvođačima biti omogućeno da ne plaćaju trošarine na alkohol koji se koristi za dezinfekciju ili kao repromaterijal.

Komentirajte prvi

New Report

Close