EPS koči ulaganje u turističko selo na Staroj planini vrijedno 3,5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2021. u 22:00
Foto: PD

JP Stara planina odugovlači s prijenosom vlasništva nad elektroenergetskim objektima na Elektroprivredu Srbije, te ulagači ne mogu dobiti struju niti građevinsku dozvolu.

Izgradnja kompleksa Turističkog sela Jabučko ravnište na Staroj planini, gdje je smješten skijaški centar, najavljena je još 2018. godine, kada je predstavljen urbanistički plan.

Skupina ulagača, odnosno 36 vlasnika i suvlasnika parcela, planirala je izgradnju 48 objekata, ali su lokacijski uvjeti 2019. godine izdani za 23 objekta, jer su u međuvremenu neki od investitora odustali.

Lokacija na kojoj se planira gradnja pripada Knjaževcu i nalazi se u zoni dopuštene gradnje, kojom dominiraju livade i pašnjaci, piše portal eKapija. Nakon lokacijskih uvjeta, slijedili su idejni projekti, potom njihova potvrda na Revizijskom povjerenstvu nadležnog ministarstva, a nakon toga izrada projekata za građevinsku dozvolu, te na kraju i dobivanje građevinskih dozvola.

Kako je za eKapiju rekao Goran Antić, jedan od ulagača, Staru planinu su izabrali jer su ulagači uglavnom iz Knjaževca, Zaječara i Pirota, ali ima ih i iz ostalih dijelova Srbije.  “Većina su lokalni ljudi koji rade na Staroj planini kao skijaški instruktori, proizvođači meda i organskih čajeva, zaljubljenici u prirodu i planinari”, objasnio je Antić.

Nema uvjeta za novu trafostanicu

Njihovo ulaganje realiziralo bi se na 8000 četvornih metara turističkog sela s oko 300 kreveta. Gradnja bi se provela kroz tri faze, a procijenjena vrijednost ulaganja za prve dvije faze, s infrastrukturom, iznosi 3,5 milijuna eura.

Međutim, potpisivanje ugovora s Elektroprivredom Srbije (EPS) o opskrbi električnom energijom postalo je prepreka toj investiciji. Problem je vlasništvo nad elektroenegetskim objektima (EEO), odnosno preuzimanje postojeće elektroenergetske infrastrukture, koje je, kako kaže Antić, JP Stara planina nakon izgradnje trebala prenijeti na EPS.

20.000

gostiju moći će, prema Master planu, boraviti na Staroj planini

Naime, kako je navedeno u dopisu koje je Elektrodistribucija Zaječar poslala Goranu Antiću, preuzimanje postojećih EEO-a na Staroj planini dugogodišnji je problem.

“Više puta su predstavnici JP Stara planina upozoreni da se mora pokrenuti postupak preuzimanja EEO-a koje su oni izgradili u razdoblju 2011.-2012., ali od njih nije stigla ponuda”, navedeno je u dopisu.

Dodaje se i da su ulagači u turističke objekte osigurali samo suglasnost od JP Stara planina da se obavi priključenje na visoki napon u njihovoj trafostanici TS 6, te da se zbog toga nema uvjeta za zaključenje ugovora o izgradnji nedostajuće trafostanice s priključnim vodovima.

Koristit će prirodne materijale

Iz ogranka EPS-a su dodali kako su svjesni da zbog toga investitori ne mogu dobiti građevinske dozvole, te da će dopis dostaviti i Sektoru za planiranje i investicije Niša, sa zahtjevom da se sa JP Stara planina pokrenu pregovori s ciljem rješavanja problema.

Prema urbanističkom planu, arhitektura objekata u turističkom selu riješena je po ugledu na slične komplekse u drugim turističkim centrima, sa stiliziranim elementima tradicionalne arhitekture tog kraja Srbije i korištenje prirodnih materijala.

Predviđeno je što bolje uklapanje novih objekata u prirodno okruženje i uz očuvanje postojećeg drveća.

U odgovoru JP Stara planina navodi se da na toj planini tek predstoji izgradnja smještajnih kapaciteta. Ukupno izgrađeni smještajni kapaciteti u sklopu Plana detaljne regulacije prve faze omogućit će boravak više od 9000 gostiju, dok Master plan predviđa čak 20.000 gostiju.

Komentirajte prvi

New Report

Close