Elektroprivreda BiH u gubitku od čak 331 milijun KM

Autor: Poslovni dnevnik , 08. srpanj 2024. u 22:00
Rudnik Zenica u rujnu prošle godine imao gubitak od 15 milijuna KM koji se pokazao neodrživim/Armin Durgut/PIXSELL

Elektroprivreda BiH je od 2009. godine u rudnike uložila 344 milijuna maraka. Bila su potrebna ulaganja u rudnike.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić je pojasnio da je u veljači završeno izvješće za prošlu godinu, gdje je predviđen gubitak od 140 milijuna maraka, ali je u korigiranom izvješću riječ o gubitku od 331 milijun maraka, prenosi Fena.

Buljubašić se, govoreći o stanju u ovoj javnoj kompaniji, osvrnuo i na samu proizvodnju električne energije. Kao kroničnom potrebom ovog poduzeća istaknuo je hidroelektrane.

“Proizvodnja struje u narednom razdoblju u hidroelektranama minimalno mora biti 100 megavata (MW). Posebno mislim na Drinu i Bosnu”, dodaje.

“Elektroprivreda BiH je od 2009. godine u rudnike uložila 344 milijuna maraka. Bila su potrebna ulaganja u rudnike. Trebali smo, trebamo i trebat ćemo rudnike, ali trebamo rudnike koji će funkcionirati na način da se sami financiraju, jer 80 posto energije dobivamo iz toplinskih izvora”, rekao je Buljubašić.

Naglasio je da je Rudnik Zenica u rujnu prošle godine imao gubitak od 15 milijuna maraka koji se pokazao neodrživim, prenosi Avaz.

“Uprava je izdala akt u kojem kaže da u ovom rudniku nema ni kvalitete ni količine ugljena. 2009. godine građani su svjesni da problem datira još od tada. Do sada akumulirani iznos svih koncerna iznosi 1,053 milijarde maraka. Da nije bilo nesretne korone i rata u Ukrajini, ovo bi se dogodilo prije dvije godine.

Uvjeravam vas da ćemo opet biti stabilni i da ćemo proizvoditi viškove energije za područje izvan BiH, a prvenstveno nam je cilj podmiriti domaće troškove”, istaknuo je. Dodao je da se minus od 117 milijuna odnosi samo na rudnike Kreka, Zenica i Gračanica.

“Ostali rudnici posluju pozitivno. Elektroprivreda mora raditi pozitivno. Planirana su ulaganja od 450 milijuna KM u blokove u Kaknju”, zaključio je Buljubašić.

Komentirajte prvi

New Report

Close