EFT završio solarnu elektranu u Bileći vrijednu 53 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2024. u 18:00
Foto: SHUTTERSTOCK

S maksimalnom instaliranom snagom od 60 MWp, ima procijenjenu godišnju proizvodnju od 84 GWh.

Solarna elektrana Bileća Energy Financing Teama (EFT) Vuka Hamovića snage 60 MW je završena, rekao je ministar rudarstva i energetike Petar Đokić.

Solarna elektrana Bileća nalazi se na adresi K.O. Zarečje, koje se prostire na 133 hektara. Udaljeno je dva kilometra od obale Bilećkog jezera i jedan kilometar od magistralne ceste Trebinje-Bileća.

Divovski projekt
Solarna elektrana Bileća ima maksimalnu instaliranu snagu od 60 MWp, a procijenjenu godišnju proizvodnju od 84 gigavat-sata. Postoji 113.184 panela povezanih u 4.192 grupe montiranih na 1.048 trackera.

Električna energija iz solarne elektrane prodavat će se na tržištu, a investicija se procjenjuje na više od 53 milijuna eura. EFT je 2020. godine od Vlade Republike Srpske dobio koncesiju na razdoblje od 50 godina, što uključuje rok projektiranja i izgradnje od tri godine i rok korištenja od 47 godina. Solarna elektrana Bileća je prva elektrana od koje Općina Bileća ima priljev sredstava.

Prema riječima ministra Đokića, Republika Srpska do 2030. godine planira izgraditi i pustiti u rad 1.200 MW novih energetskih objekata. U tijeku je niz investicijskih projekata, ugovoreno je 1.719 MW novih energetskih objekata, od čega će 680 MW graditi državna Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), a ostatak privatni investitori i partneri iz Europe i ostalih zemalja. svijeta, rekao je Đokić novinarima uoči otvaranja energetskog foruma Beograd 2024.

Priča iz Bileće tek je dio trenda kojeg smo svjedoci posljednjih godina na jugu Bosne i Hercegovine. Da solarne elektrane mnogi u BiH vide kao energetsku budućnost, svjedoče i elektrane koje se grade posvuda.

Solarni boom
Najviše izgrađenih solarnih elektrana je na jugu zemlje, a prema podacima Elektroprivrede u Hercegovini do sada je izgrađeno oko 245 ovih elektrana.

Bojan Šapurić, direktor Uprave za poslove operatera sustava poticaja ERS-a, ističe u nedavnoj izjavi za RTRS kako je sunčana Hercegovina sve zanimljivija investitorima. Dodaje da je jedina kočnica na ovom području možda postojeća mreža.

“Sve ovisi o kapacitetu priključka na distribucijsku mrežu. Trenutno je velika popunjenost distribucijske mreže do maksimalne prihvatljivosti samog sustava. Najveći broj elektrana imamo na području općine Bileća, Nevesinje i na području grada Trebinja. Svakodnevno stižu pisma namjere i zahtjevi za izgradnju i proširenje kapaciteta.”, otkriva Šapurić.

Komentirajte prvi

New Report

Close