EBRD je snizio prognozu ekonomskog rasta za BiH

Autor: Poslovni.hr , 28. rujan 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Fiskalna politika ostaje ekspanzivna jer vlasti povećavaju minimalnu plaću i mirovine u oba entiteta.

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) revidirala je procjene gospodarskog rasta za Bosnu i Hercegovinu na 1,5 posto, što je za 0,5 postotnih bodova manje od prognoze iz svibnja.

– Kratkoročne izglede zamagljuje kontinuirano usporavanje na ključnim izvoznim tržištima, pri čemu se industrijska proizvodnja u prvoj polovici godine smanjila u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, navodi EBRD u izvješću o regionalnim gospodarskim izgledima.

Gospodarstvo Bosne i Hercegovine poraslo je 1,1 posto na godišnjoj razini u prvom kvartalu 2023. godine, zbog usporavanja vanjske i domaće potražnje. Pad industrijske proizvodnje i rast uvoza nadmašili su rast izvoza. Zbog visoke inflacije smanjena je potrošnja kućanstava, što je dovelo do toga da rast ovisi o ulaganjima u sektore poput maloprodaje, turizma i informacijsko-komunikacijskih usluga, ističu iz EBRD-a. – Deficit tekućeg računa je ostao i povećan u prvom kvartalu. Budući da se potrošnja kućanstava smanjila unatoč visokoj inflaciji, rast se oslanjao na ulaganja i usluge poput trgovine na malo, turizma te informacija i komunikacija. Godišnja inflacija smanjila se na 4 posto u srpnju 2023. sa 14,1 posto u siječnju 2023., odražavajući globalnu dezinflaciju i usporavanje domaće potražnje. U cilju zaštite raspoloživog dohotka, Federacija Bosne i Hercegovine je utvrdila maksimalnu maloprodajnu maržu na određene prehrambene proizvode koja vrijedi od rujna 2023. Fiskalna politika ostaje ekspanzivna jer vlasti povećavaju minimalnu plaću i mirovine u oba entiteta. Očekuje se da će rast BDP-a biti samo 1,5 posto u 2023., uz značajne rizike pada, prije nego što se oporavi na 3,0 posto u 2024. Kratkoročna perspektiva zamagljena je tekućim usporavanjem ključnih izvoznih tržišta, uključujući industrijska ugovaranjem proizvodnje u međugodišnjim okvirima u prvoj polovici 2023. godine, navodi EBRD. Centralna banka BiH najavila je korekciju rasta BDP-a, koji je prema proljetnim prognozama projicirala na 1,6 posto. Raiffisen banka je također predvidjela ekonomski rast BiH od 1,5 posto, dok je S&P Global Ratings nešto optimističniji i predviđa rast od 2 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close