Drašković najavljuje međunarodnu arbitražu protiv RS

Autor: Poslovni dnevnik , 25. rujan 2024. u 12:17
Foto: SHUTTERSTOCK

Ni predsjednik ni Vlada RS nisu zainteresirani za trajno rješavanje statusa Industrije alata Trebinje.

Swisslion grupanajavila je da će pokrenuti međunarodnu arbitražu protiv Republike Srpske, u vezi s privatizacijom Industrije alata Trebinje.

“Dana 5. rujna upućen je zahtjev predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i predsjedniku Vlade Republike Srpske Radovanu Viškoviću u vezi s rješavanjem trajnog statusa “Industrije alata” Trebinje.

Industrija alata odredila je rok od 15 dana za odgovor na zahtjeve. Rok je istekao, pa smatramo da ni predsjednik Republike Srpske ni Vlada Republike Srpske nisu zainteresirani za trajno rješavanje statusa “Industrije alata Trebinje” – navodi se, između ostalog, u priopćenju kojeg prenosi Srna.

Predugo čekanje
Dodaje se i da je od potpisivanja Ugovora o privatizaciji prošlo 17 godina, a do danas nije zatvorena. “Swisslion grupa će pokrenuti međunarodnu arbitražu, a u skladu sa Ugovorom o privatizaciji, koji podrazumijeva vraćanje “IAT-a” na stanje u kojem je bio prije privatizacije”, dodaje se u priopćenju.

Navodi se i da je “Swisslion grupa” uputila zahtjev organima upravljanja “Industrije alata” za promjenu registrovanog naziva firme i brisanje “Swisslion” iz naziva i vraćanje starog naziva “Industrija alata” Trebinje. “Svi članovi Skupštine i Upravnog odbora, odnosno iz upravljačke strukture društva podnose ostavke – navodi se u priopćenju.

Drašković je nedavno objavio da odustaje od svih daljnjih ulaganja u Hercegovinu i svoju zadužbinu “Hram nauke i umjetnosti” predaje Gradu Trebinju, a Hercegovinu je napustio helikopterom.

Vlasnik Swissliona je, kako se otkrilo početkom godine, krenuo u čak 50 milijuna eura vrijednu investiciju u vojvođanskom gradu Vršcu, gdje je dobio punu podršku lokalnih vlasti.

Tu su ili se grade vinogradi, dvorac, kompleks eko-turističkih i rekreacijskih sadržaja, resort, hotel s vinskim podrumima, saloni, apartmani…

Preusmjerio investicije
Osim toga, u intervjuu početkom ove godine rekao je da je počeo ulagati u Makedoniju. “U Makedoniji trenutno radimo na projektu turističkog razvoja Prespanskog jezera. Vlada Makedonije dala mi je državljanstvo te zemlje, što me dodatno obvezuje da budem maksimalno uključen u razvoj makedonskog gospodarstva – rekao je tada.

Definitivna odluka Rodoljuba Draškovića je da zamrzne, konzervira i povuče sve svoje investicije iz Trebinja, jer nema namjeru investirati teško stečeni kapital i svoju energiju u korumpiranom političkom i gospodarskom ambijentu, kakav je danas u Trebinu i cijeloj Republici Srpskoj – otkrio je prije nekoliko mjeseci njegov tim. Drašković je tada poručio da će investicije usmjeriti na Srbiju i Crnu Goru, a kompanije iz BiH će, kaže, prepustiti supruzi. 

Komentirajte prvi

New Report

Close