Dobit banaka u BiH u šest mjeseci 463 milijuna KM

Autor: Poslovni dnevnik , 15. kolovoz 2024. u 22:00
Bankarski sektor u BiH nastavio je rasti ponajprije pod utjecajem visoke stope rasta kreditiranja/Shutterstock

Dobit banaka u Bosni i Hercegovini u 2023. godini iznosila je 705,8 milijuna KM, podaci su Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Bankarski sektor u Bosni i Hercegovini je u razdoblju siječanj-lipanj 2024. godine ostvario dobit od 463 milijuna KM, pokazuju preliminarni podaci entitetskih agencija za bankarstvo, piše poertal Indikator.ba.

Banke u Federaciji BiH ostvarile su dobit od 336 milijuna KM, što je za 25,3 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, kada je dobit iznosila 268,1 milijun KM.

Istovremeno, banke u Republici Srpskoj imale su dobit od 127 milijuna KM, što je za 35 posto ili oko 33 milijuna KM više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Bankarski sektor nastavio je rasti ponajprije pod utjecajem visoke stope rasta kreditiranja, koja je u lipnju 2024. godine iznosila 9,2 posto na godišnjoj razini te nastavlja žati rezultate povoljnog vjetra rasta kamatnih stopa na tržištima.

Bankarski sektor, kako navode entitetski regulatori, pokazuje stabilnost, dobru kapitaliziranost, te sposobnost da odgovori na potrebe privrede, stanovništva i državnih institucija koje se sve više zadužuju na tržištu privatnog kapitala.

Dobit banaka u Bosni i Hercegovini u 2023. godini iznosila je 705,8 milijuna KM, podaci su Centralne banke Bosne i Hercegovine.

U Bosni i Hercegovini posluju 22 banke, od čega 14 u Federaciji Bosne i Hercegovine i 8 u Republici Srpskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close