Dobili južnokorejsku tvornicu autodijelova: Zaposlit će 1000 radnika

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2020. u 08:00

Južnokorejska kompanija Kyungshin Cable završila je izgradnju pogona u kojem će raditi 1000 radnika.

Izgrađena je tvornica južnokorejske kompanije Kyungshin Cable u Smederevskoj Palanci, a u postrojenje koje će od ožujka sljedeće godine zapošljavati oko tisuću radnika unose se i montiraju strojevi, a već su počeli i razgovori za posao. Za samo četiri i pol meseca, na mjestu gdje je bila planirana regionalna deponija za Veliku Planu, Smederevsku Palanku i Raču, izgrađena je tvornica koja se prostire na 20.000 četvornih metara, javlja Tanjug.

Konkurencija je bila velika

Nikola Vučen, predsjednik općine, kaže da će to biti jedna od najsuvremenijih tvornica, koja će pomoći gradu koji je bio sinomim za industriju da opet bude poznati industrijski centar u Srbiji, ali i u regiji. Vučen ocjenjuje da južnokorejska investicija nije samo tvornica koja će zaposliti tisuću radnika, već da ona predstavlja kvalitetniju budućnost za Smederevsku Palanku, za mlade ljude koji žele tu ostati i osnovati obitelji. Prema njegovim riječima, osim tvornice Goša, koja je osnovana 1923. godine, veća investicija nikad nije ušla u Smederevsku Palanku, posebno ne takvog obujma i s tolikim brojem radnika.

“Do prije nekoliko godina bili smo najzaduženija općina u Srbiji, ali to se polako mijenja u posljednje vrijeme. Tome značajno pridonosi ova investicija”, kaže Vučen.

Kompanija Kyungshin Cable svjetska je kompanija poznata u automobilskoj industriji, a neki od njihovih glavnih kooperanata su Hyundai, LG, Tesla Motors i drugi. Uglavnom se bave proizvodnjom dijelova za električne automobile, a Vučen ističe da upravo zbog toga predstavljaju budućnost automobilske industrije. Južnokorejska investicija vrijedna je oko 40 milijuna eura, kompanija je dobila subvencije države Srbije (besplatno zemljište), a lokalna vlast je sudjelovala u izgradnji nedostajuće infrastrukture. Riječ je o kanalizacijskom sustavu, plinskoj mreži i unutrašnjoj prometnici.

“Zajedno smo uspjeli dovesti ovakvog investitora, konkurencija je bila velika, sedam zemalja u Europi, 10 gradova u Srbiji, ali Smederevska Palanka je pobijedila”, ističe Vučen.

Više od 3000 nezaposlenih

Lokalna vlast je uložila oko 40 milijuna dinara (oko 330.000 eura) za izgradnju potpuno nove kanalizacijske mreže dugačke 1200 metara, na koju će se priključiti i dio Smederevske Palanke koji nikada nije imao kanalizaciju i tako će se i taj problem za stanovništvo riješiti nakon više od 70 godina. Također, lokalna vlast je uložila u unutrašnju prometnicu koju će koristiti kompanija i radnici, ali koja će i Smederevskoj Palanci pomoći kod traženja novih potencijalnih strateških partnera.

“Od odlagališta otpada uspjeli smo napraviti industrijsku zonu koja će u sljedećem razdoblju privlačiti još dosta stranih i domaćih investitora”, dodaje Vučen. Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje u gradu je više od 3000 nezaposlenih. “Cilj nam je da se mladi ljudi vrate u Smederevsku Palanku, a možda će i netko iz Beograda, koji je na sat vremena vožnje, naći ovdje posao”, ističe Vučen, koji smatra da je taj primjer ulaganja u male općine najbolji pokazatelj kako država raspolaže kapacitetima i pomaže manjim sredinama.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Srbi privlače masu stranih ulaganja, pogotovo u industriji auto dijelova. Nedavno su objavili da su Japanci otvorili tvornicu guma.

New Report

Close