Crno tržište duhana i dalje cvjeta u Bosni i Hercegovini

Autor: Poslovni.hr , 04. rujan 2024. u 22:00

Ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda u BiH iznosi 35 posto, pokazuju podaci Ipsosa.

Bosna i Hercegovina, kao i druge zemlje u regiji, godinama se bori sa crnim tržištem duhana i duhanskih proizvoda.

MUP i Carinska uprava u proteklih su nekoliko dana u kratkom roku uhitili više skupina krijumčara s ukupno više od 80 tona duhana i cigareta, čime su državni proračun oštetili za više od devet milijuna eura neplaćenih trošarina.

Rezani duhan dominira

Prema istraživanju agencije IPSOS iz prosinca 2023. godine, ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda u BiH iznosi 35 posto, od čega čak 30,9 posto otpada na potrošnju ilegalno rezanog duhana.

Kako se radi o velikom problemu, agencije za provođenje zakona BiH, poput SIPA-e, UIO-e i Granične policije, povećale su broj akcija i zapljena, a u proteklih nekoliko godina napravile su značajan napredak. No, iako ima rezultata, pravi je izazov držati korak s krijumčarima koji i dalje pronalaze načine kako izbjeći zakon, a sa svakim smanjenjem zapljena i akcija crno tržište automatski eksponencijalno raste.

U odgovoru na upit Klix.ba o ovoj temi, iz UNO pojašnjavaju da je povećanje poreznog opterećenja duhana i duhanskih prerađevina u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 2009. do 2019. godine rezultiralo stalnim rastom maloprodajnih cijena cigareta i cigareta. i pušenje duhana. Tvrde da je nagli porast cijena na tržištu doveo do izbora pušača za ilegalne proizvode.

Prema tablici izdanih trošarinskih markica može se primijetiti da je ukupan broj izdanih trošarinskih markica od 2009. do 2023. godine udvostručen, a da nije došlo do značajnijeg smanjenja broja pušača u BiH.

No, važno je naglasiti da u posljednjih nekoliko godina nije došlo do novog povećanja poreznog opterećenja duhana i duhanskih proizvoda. Osim toga, u proteklom razdoblju agencije za provođenje zakona u BiH odradile su dobar posao u suzbijanju krijumčarenja. Sve je to rezultiralo značajnim oporavkom tržišta.

Najkritičnija je 2020. godina, nakon što je BiH zahvatila pandemija i kada su sve aktivnosti prebačene u online svijet. To razdoblje rezultiralo je i procvatom internetske trgovine ilegalnim duhanom koja je bila pravi raj za krijumčare. Te je godine izdano 184.976.310 maraka.

Zanimljivo je i da je cijena ilegalnih cigareta sve bliža cijeni ilegalnih cigareta i trenutno iznosi 4,3 KM po kutiji, što nije drastična razlika u odnosu na proizvode u redovnom prometu.

Ukupna vrijednost oduzetog duhana i duhanskih proizvoda 11.616.869 KM.

Regionalna suradnja je ključ

Svoje rezultate u prvom polugodištu 2024. godine podijelila je i Granična policija BiH.

“U prvih šest mjeseci 2024. godine Granična policija oduzela je i privremeno oduzela 1.360 paklica cigareta bez trošarinske markice, ukupne procijenjene vrijednosti 5440 KM i 70 kilograma rezanog duhana. Kontinuirano radimo na sprječavanju svih oblika graničnog kriminala, kao i da presijecanju lanca krijumčarenja cigareta i duhanskih proizvoda, a jako dobro surađujemo sa svim policijskim agencijama i Upravom za neizravno oporezivanje BiH”, kazala je Franka Vican Bošković, glasnogovornica Granične policije BiH.

Državne agencije posebno ističu da je ključna međusobna suradnja država u regiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close