Ono što je nekad bio svojevrsni “svinjski otpad”, posljednjih godina postaje gastro delicija čija cijena skače u nebo. Čvarak, ocvirk, grump, duvan čvarak, töpörtö, džimirinki. Šest je to popularnih regionalnih naziva za jedan od sporednih proizvoda svinjokolje, nastao topljenjem masti svinjske potrbušine i leđa, čija proizvodnja se razlikuje u regionalnim nijansama.
U Hrvatskoj su daleko najskuplji u regiji pa im cijena nerijetko doseže i 25 eura za kilogram, posljednjih godina cijena im skače i u susjednoj Srbiji, no pravo je iznenađenje kako su posljednjih tjedana čvarci dosegnuli astronomske razine i u Bosni i Hercegovini koja još uvijek vrijedi za regionalni “melem” za preskupu hranu.
Ima li opravdanja?
Kilogram čvaraka u Republici Srpskoj ovih je dana dosegao cijenu i do 33 maraka po kilogramu (oko 17 eura), a dok jedni tu cijenu pravdaju nedostatkom sirovina od kojih se prave, drugi kažu da nema opravdanja za tako visoku cijenu, ali ističu da ljudi su “emotivno” vezani za ovu vrstu hrane i kupovat će ih iako koštaju kao “suho zlato”. Ne vrijedi to, dakako, samo za čvarke, posebno u praznično vrijeme.
Prema riječima Dragice Đukić Tatić, direktorice Mesne industrije Mana iz Srpca, cijena čvaraka je otprilike ista kao i prošle godine, tj. kilogram stoji od 30 do 33 maraka.
“Naše su svinje dosta mesnate, tako da nema puno sirovine, odnosno čvrstog masnog tkiva od kojeg bi se mogli napraviti čvarci, pa otuda i cijena. Svinje koljemo kad nam je najisplativije, od 120 do 130 kg, a čvarci se dobiju kada je velika svinja, od 180 do 200 kg, kada ima puno bijele slanine od koje se mogu dobiti čvarci”, ispričala je Đukić Tatićeva za banjalučke Nezavisne novine. Kako kaže, potražnje za sirovinom za topljenje čvaraka ima, a čvarci su, ističe, možda i više traženi nego što ih ima.
“Otprilike ista cijena kao i prošle godine, a isti je slučaj i sa svježim mesom. Ovdje su polurezke 8,20 maraka, s tim da se radi o domaćem mesu”, dodala je. Lazo Šešić, vlasnik Mesnice kod Laze iz Banjaluke, kaže za Nezavisne novine da kilogram čvaraka košta 25 maraka.
“Otprilike ista cijena kao i prošle godine. Inače, znam da je skuplje u marketima, te da cijene idu od 30 maraka po kilogramu pa naviše. Ovdje je sve domaća roba, a s obzirom da nema krekeri na akciji, kada dođu u trgovinu, rasprodaju se za dan-dva”, rekao je Šešić.
Iz banjalučke tržnice potvrdili su nam da čvarci stoje 30-31 maraka po kilogramu. Ističu da je interes velik, te da ih građani kupuju, pa je očito ponovno došlo do izražaja ono staro “kupujem, pa taman i nemao”.
Čvarci se prodaju čak i preko Facebooka, pa se, kako se može vidjeti na ovoj društvenoj mreži, svježi domaći čvarci prodaju po 25 maraka po kilogramu. Snežana Šešlija, predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača Doboj, kaže za Nezavisne novine da čvarci koštaju kao suho zlato.
“Evo, uzmite u obzir cijenu svinjetine ili svinjetine. Govorim o svježem mesu, a slanina sigurno ne košta toliko da se malo pretvore u čvarke, a uostalom, slanina je upola jeftinija od čvaraka. To je slanina koja nema težu obradu, ali bez obzira na sve, ono što mi zovemo ekstra kvaliteta je 30 maraka i nikako ne može biti ista cijena kao slanina i čvarci”, rekao je Šešlija.
Snaga tradicije
Prema njezinim riječima, ono što je uobičajeno, na što smo navikli i što naš mentalitet prihvaća kao običaj, a bez čega ne možemo zamisliti dijetu, između ostalog su i čvarci.
“Ljudi su emotivno vezani za tu vrstu hrane i rijetko tko kupuje veću količinu. A dobra okolnost za trgovce je što su mala pakiranja, mislim da je najveće od 250 grama. Ne treba se zavaravati, to pakiranje stoji od sedam do 10 maraka i kupujete ga, a da ne znate njegovu vrijednost po kilogramu, ne vjerujem da postoji drugo opravdanje za tako visoku cijenu”, zaključuje Šešlija.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu