Češki investitor kupio dodatni paket dionica Pretisa

Autor: Poslovni dnevnik , 17. srpanj 2024. u 22:00
Najveći dioničar vogošćanskog Pretisa i dalje je Vlada FBiH s 51 posto vlasništva/Shutterstock

Trgovani paket dionica predstavlja oko četiri posto dionica tvrtke koja je jedna od vodećih u domaćoj namjenskoj industriji.

Na Sarajevskoj burzi 11. srpnja prodan je veći paket dionica poduzeća Pretis, ali se tada nije otkrilo tko je kupac. Tog dana prometovano je 167.100 dionica Pretisa u vrijednosti od oko 1,7 milijuna maraka.

Trgovani paket dionica predstavlja oko četiri posto dionica tvrtke koja je jedna od vodećih u domaćoj namjenskoj industriji. Kako doznaje BiznisInfo.ba, dionice je kupila tvrtka koja posluje preko skrbničkog računa, koja je nedavno stekla 37 posto dionica, a sada je svoj udio povećala na gotovo 41 posto vlasništva.

Podsjetimo, riječ je o kupcu koji je u travnju ove godine preuzeo 33 posto dionica vogošćanskog Pretisa za oko 14,3 milijuna maraka. (Ispada da je već ranije držao četiri posto). Klijent posluje preko skrbničkog računa, tako da nije moguće vidjeti o kome se radi. Tada su neki mediji objavili da je dionice kupila američka tvrtka Regulus Global.

Međutim, nekoliko dana kasnije tvrtka Sikto, registrirana u Sarajevu na adresi Maglajska 1, interno je obavijestila dioničare da je kupila navedeni udio. Vlasnik Sikta je tvrtka Mann Holding s.r.o. iz Češke. Dakle, Sikto je vlasnik dionica, a nije poznato jesu li ove dvije tvrtke eventualno povezane.

U svakom slučaju, taj kupac sada ima veliki paket od gotovo 41 posto dionica Pretisa. Najveći dioničar i dalje je Vlada FBiH s 51 posto vlasništva.

Dionice je 11. srpnja prodao ZIF Herbos fond, koji je svoj udio smanjio sa 7,7 posto na ispod četiri posto. Tvrtka AMC ima 1,7 posto, a sve ostale manje od jedan posto dionica. Pretis je jedna od kompanija namjenske industrije koje su u velikom usponu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close