Centralna banka BiH: Umjeren ekonomski rast i u trećem kvartalu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2024. u 22:00
Procjenjuju da bi ukupna inflacija u trećem kvartalu 2024. mogla iznositi 2,2%, a temeljna inflacija 3,8%/Shutterstock

Umjeren gospodarski rast očekuje se i u trećem kvartalu tekuće godine.

Centralna banka BiH procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2024. godine na 2,5 posto, što je za 0,1 postotni bod više od procjene iz lipnja.

“Umjereni rast gospodarske aktivnosti rezultat je intenzivne aktivnosti u uslužnom sektoru, koja djelomično kompenzira pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru.

Na početku godine, a kako se nastavilo i kasnije, najveći doprinos godišnjim stopama rasta imale su trgovina, hotelijerstvo i ugostiteljstvo, dok je negativan doprinos imala prerađivačka industrija. Vanjska potražnja iz EU-a i dalje je dosta slaba te se u kratkom roku ne očekuje značajniji oporavak, smatraju u Središnjoj banci, prenosi portal Indikator.ba.

Umjeren gospodarski rast očekuje se i u trećem kvartalu tekuće godine. Preliminarna procjena realnog rasta BDP-a za treće tromjesečje 2024. iznosi 2,3% na godišnjoj razini.

Procjenjuju da bi ukupna inflacija u trećem kvartalu 2024. mogla iznositi 2,2%, a temeljna inflacija 3,8%. “Neočekivano brzo usporavanje inflacije u drugoj polovici 2023. imat će značajan osnovni utjecaj na kretanje procijenjenog indeksa potrošačkih cijena do kraja tekuće godine.

Očekujemo da će rast cijena prijevoza, zbog efekta baze, te efekt prelijevanja poskupljenja električne energije imati nešto jači utjecaj na dinamiku indeksa potrošačkih cijena do kraja godine. Naše procjene inflacije u kratkoročnom razdoblju i dalje su u skladu s onima iz proljetne runde srednjoročnih makroekonomskih projekcija, smatraju analitičari Centralne banke BiH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close