Bosnalijek, najveću BiH farmaceutsku tvrtku, trese nova privatizacijska afera

Autor: Poslovni dnevnik , 08. prosinac 2021. u 22:00
Foto: PD

O novom slučaju iz Tužiteljstva BiH kažu da se aktivnosti provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala.

Još nisu poznati detalji kaznenog djela dvije osobe koje su privedene u predmetu Bosnalijek. Riječ je o najvećoj farmaceutskoj kompaniji u Bosni i Hercegovini, a među privedenima je bio i direktor Nedim Uzunović.

Pretreseno je više lokacija zbog sumnje u koruptivna kaznena djela u milijunskom iznosu, prenosi Radio Slobodna Europa.

Iz Tužiteljstva BiH naveli su da se “aktivnosti provode u okviru opsežne istrage kaznenih djela organiziranog kriminala, pranja novca, zlouporabe položaja i financijskog kriminala”.

Do danas je podneseno više kaznenih prijava vezanih za privatizaciju i trgovanje dionicama Bosnalijeka.

Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu u prosincu 2015. podiglo je optužnicu protiv Edina Arslanagića, bivšeg glavnog direktora Bosnalijeka.

Oštetili kompaniju za 12 mil. eura
Uz njega, optuženi su i Šefik Handžić, bivši direktor za financije, knjigovođa Aida Selvić, te Hasan i Jasmin Šepa, vlasnici tvrtki Brštanica i Carpe Diem iz Sarajeva.

Terete se za organizirani kriminal u vezi s zlouporabom položaja i ovlasti, pranjem novca, poreznom utajom i krivotvorenjem službenih isprava, te za sklapanje štetnih ugovora. Sve se to odnosi na poslovanje Bosnalijeka od 2005. do 2012. godine. Suđenje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je u listopadu 2016.

23,6

posto dionica Bosnalijeka ima fond KBC Euro Credit Capital

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo tereti ih da su stekli imovinsku korist od 12 milijuna eura, za koliko je oštećena kompanija Bosnalijek.

Prema podacima sa Sarajevske burze, Bosnalijek ima ukupno 5542 dioničara.

Vlada FBiH u svibnju 2007. imala je 20,4 posto vlasništva. KBC Euro Credit Capital, fond registriran na Malti 2016., preko Sarajevske burze kupio je od vlade FBiH 19,25 posto dionica za gotovo 12 milijuna eura.

Danas KBC ukupno ima 23,6 posto dionica i najveći je pojedinačni dioničar. Taj fond spominjao se u Rajskim papirima, dokumentu o poslovanju u offshore zonama.

Solidna zarada vlasnika
Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) je 2018. podnijela prijavu protiv Nedima Uzunovića i još nekoliko stranih državljana zbog sumnje u pranje novca preko tvrtki iz Češke, Rusije, Švicarske, Bermuda i Malte. Tim novcem su, prema navodima Tužiteljstva BiH, kupili od vlade Federacije BiH preko KBC-a kupljene dionice Bosnalijeka.

Na drugom mjestu po broju dionica Bosnalijeka je domaći AS Holding sa 15,5 posto.

Vlasnici 10,7 posto dionica kriju se iza tzv. skrbničkih računa u ruskoj državnoj Sberbanci. Više od 7,6 posto dionica Bosnalijeka drži The Economic and Social Development Fund iz Libije. Oko 6,6 posto dionica ima i kompanija JAMP s.r.o. koja posluje u slovačkoj industriji strojeva.

Ostalo čine manji skrbnički računi, pojedinci i mali dioničari. Prošle godine su podijelili oko tri milijuna eura dividende, a u prvih šest mjeseci 2021. oko 600.000 eura.

Direktor Nedim Uzunović ima 43.450 dionica koje vrijede oko 217.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close