Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu tranšu novca iz EU

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2024. u 22:00
Foto: SHUTTERSTOCK

Među bh. političarima vladala je nada da će dogovorene mjere, njih 110, biti dovoljne da im službeni Bruxelles “progleda kroz prste” i odobri većinu novca, ali poruka EU je jasna – sve ili ništa.

Bosna i Hercegovina neće dobiti prvu tranšu od milijardu eura iz Plana rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Europska unija.

“Nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini dostavile su Europskoj komisiji nacrt potpuno izrađenog Programa reformi, koji je neophodna osnova za sudjelovanje u Planu rasta za Zapadni Balkan. Europska komisija pripremila je svoju ocjenu nacrta Programa reformi BiH i svoje komentare uputila vlastima u BiH, tražeći da se provedu određene izmjene.

Međutim, vlasti u BiH su 16. srpnja obavijestile Komisiju da zbog nepostojanja političkog konsenzusa nisu u mogućnosti postići dogovor oko konačnog teksta”, priopćeno je iz Delegacije EU u BiH, piše Klix.ba.

Ističu da je zbog toga značajna količina novca namijenjena BiH isprva bila ugrožena, a sada gotovo konačno izgubljena. “Prva tranša Plana rasta može biti isplaćena tek nakon formalnog usuglašavanja Programa reformi između Europske komisije i Bosne i Hercegovine. Neusvajanje Programa reformi u skladu s komentarima Povjerenstva imat će posljedice.

Za razliku od ostalih partnera u regiji, BiH neće dobiti prvu bezuvjetnu tranšu predfinanciranja, koja je planirana za isplatu nakon ljeta, u iznosu od sedam posto (70 milijuna eura), te će propustiti značajnu priliku za ranu financijsku potporu”, stoji u odgovoru Delegacije EU u BiH.

Problem s dokumentom nastao je zbog tri mjere. Riječ je o uspostavi jedinstvenog broja za hitne slučajeve u cijeloj državi, ukidanju veta entiteta na odluke o dodjeli pomoći iz državnih fondova te popunjavanju upražnjenih radnih mjesta u Ustavnom sudu BiH i poštivanju odluke ovog suda.

Među političarima u BiH vladala je nada da će dogovorene mjere, njih 110, biti dovoljne da im službeni Bruxelles “progleda kroz prste” i odobri većinu novca za BiH, ali poruka EU je jasna – sve ili ništa. Istini za volju, ostalo je još 930 milijuna namijenjenih BiH i ako dođe do promjene političkih stavova među vlastima, moguće je da će taj novac ipak doći u BiH. 

Komentirajte prvi

New Report

Close