Bio je ponos Jugoslavije, sada se prodaje za bagatelu

Autor: Poslovni.hr , 17. rujan 2024. u 12:34
Foto: Unsplash

Nijedna prijava ispod početne cijene neće se razmatrati.

Ponovo je oglašena prodaja hotela Internacional u Zenici po sniženoj cijeni. Naime, stečajni upravitelj Jasmin Hadžirašidović oglasio je prodaju hotela s pripadajućim zemljištem po početnoj cijeni od 6.976.800,00 KM, odnosno 3.567.644,75 eura.

Nijedna prijava ispod početne cijene neće se razmatrati. Ukoliko se javi više kupaca, održat će se dražba, a početna cijena bit će najviša ponuđena cijena. Iznos za koji će se povećati je 5 posto od iznosa najviše ponuđene cijene. Ponuđači moraju uplatiti depozit od 50.000 KM najkasnije do 1. listopada 2024. godine, a prijave se primaju do 14.00 sati istog dana. Kako podsjeća Indikator, prethodne tri prodaje hotela Internacional nisu bile uspješne. Hotel je na prve dvije aukcije prodan po cijeni od 9.180.000 KM, a potom je u travnju ove godine smanjen na 7.344.000 KM. Međutim, kupca nije bilo, piše Indikator.ba

Nekad bio ponos Jugoslavije, Tito je tamo imao svoju sobu

Hotel Internacional otvoren je 1978. godine kako bi ugostio visoke državne i gospodarske delegacije koje su dolazile u Jugoslaviju radi sklapanja ugovora sa Željezarom. Mogao je primiti do 120 gostiju, među kojima je bilo mnogo poznatih i moćnih ljudi. U ovom hotelu odsjedao je i doživotni predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito, gdje je imao i dvoetažni apartman.

Prilikom otvaranja hotel je bio luksuzno opremljen. Bio je u potpunosti klimatizovan, imao je saunu, dobre restorane, a bio je ukrašen brojnim umetničkim delima. Prvi put je na prodaji završio 2018. godine.

Čuveni fotograf Robert T. Hartoft nedavno je posetio hotel Internacional, a na svom Instagram profilu je otkrio u kakvom je stanju.

“Brutalističko remek-delo u Zenici. Ovaj hotel je napušten, a nekad luksuzno zdanje i dalje je u originalnom stanju, s netaknutim enterijerom. Tito je ovde imao svoju spavaću sobu. Dizajnirao ga je briljantan arhitekta Slobodan Jovandić 1978. godine, koji je dve godine ranije projektirao i čuvenu zgradu Lamela, takođe u Zenici. Unutrašnjost je fantastična”, poručio je.

Komentirajte prvi

New Report

Close