BiH ukida plaćanje PDV-a na kupnju prve nekretnine

Autor: Poslovni dnevnik , 23. rujan 2024. u 22:00
Foto: Pixabay

Amidžić je pojasnio da je ukidanje PDV-a na prve nekretnine važno jer zbog poskupljenja stanova građani teško kupuju nekretnine.

Srđan Amidžić, ministar financija i trezora u Vijeću ministara BiH, kazao je da je u toku proces donošenja zakona o ukidanju PDV-a na kupnju prve nekretnine u Bosni i Hercegovini, koji bi se odnosio na sve građane Bosne i Hercegovine.

“Ovo je važna inicijativa za ljude koji žive u Bosni i Hercegovini”, rekao je Amidžić, dodajući da je politička situacija u BiH zrela da ovakav prijedlog dobije podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Amidžić je pojasnio da je ukidanje PDV-a na prve nekretnine važno jer zbog poskupljenja stanova građani teško kupuju nekretnine. Prema istraživanjima, kaže, 36 posto mladih koji napuštaju BiH kao jedan od razloga navodi to što ne mogu riješiti stambeno pitanje.

Naglasio je da neće biti podjela te da će svi građani BiH koji kupe svoju prvu nekretninu biti oslobođeni plaćanja PDV-a.

“Nema podjela, ne odnosi se samo na mlade bračne parove do 35 godina ili djecu poginulih boraca, nego se odnosi na sve koji žive u BiH, imaju državljanstvo BiH i nemaju riješeno stambeno pitanje, “ precizirao je Amidžić, prenosi Srna. 

Komentirajte prvi

New Report

Close