BiH i Srbija zajednički obnavljaju prugu od Rume do Doboja

Autor: Poslovni dnevnik , 21. srpanj 2024. u 22:00
Foto: PIXABAY

Predviđena brzina na toj dionici pruge bit će do 120 km/h, a ovisit će o lokalnim uvjetima.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je krajem prošloga tjedna Prijedlog sporazuma o suradnji na zajedničkoj realizaciji projekta obnove i modernizacije dionice Ruma – Šabac – Loznica (Srbija) – Zvornik – Tuzla – Doboj (BiH) između Ministarstva BiH i Vlade Republike Srbije, koju je predložilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Istaknuto je da sklapanjem ovog sporazuma dvije zemlje žele unaprijediti kvalitetu i brzinu željezničkog prometa, uz pružanje bolje usluge putničkog teretnog i intermodalnog prometa, skratiti vrijeme putovanja i povećati atraktivnost željezničkog prometa za putnike i gospodarstvo, uz očekivanu potporu europskih financijskih institucija, prenosi portal Indikator.ba.

Predviđena brzina na toj dionici pruge bit će do 120 km/h, a ovisit će o lokalnim uvjetima. Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto kazao je kako je to rijedak primjer da dvije zemlje zajednički traže sredstva za međunarodni, a u ovom slučaju europski prometni koridor.

“Nadam se da će usvajanje tog sporazuma pomoći i BiH da pronađe potrebna sredstva. Prve procjene govore da je riječ o 400 milijuna eura. Vjerojatno će biti i više od toga”, rekao je Forto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close